Hložinky: malé ovoce s velkou silou

Hložinky

Hložinky jsou malé, asi jeden centimetr dlouhé oválné bobule. Mají tmavě červenou barvu a jsou plodem hlohu jednosemenného (Crataegus monogyna). Uvnitř těchto bobulí je obsaženo jedno semeno (odtud také druhový název rostliny). Hložinky jsou považovány za velice zdravou potravinu, obsahují totiž spoustu vitamínů a minerálů. Můžeme je jíst jenom tak, mají totiž velice zajímavou chuť, pikantní a přitom sladkou. Většinou se z nich ale připravuje sirup nebo jiné bylinné léky.

Zdravotní účinky hložinek

Hložinky jsou součástí čínské lidové medicíny. Nejen v této medicíně, ale všude po světě se používají na úpravu zažívacích potíží, problémy se srdcem a na vysoký krevní tlak (hložinky uvolňují zúžené krevní cévy). Mají silné protizánětlivé vlastnosti, které jsou dány tím, že hložinky jsou plné vitamínu C a antioxidantů. Právě antioxidační aktivita může působit blahodárně a proti vzniku nejrůznějších zánětů.

Hložinky

Hložinky: Zdroj obrázku Pixabay.com

Hložinky podporují trávení

Hložinky obsahují vlákninu a navíc prebiotika. Vláknina je obecně důležitá pro zdraví trávicího systému. Jednak zpomaluje trávení, čímž dochází k menším výkyvům hladiny cukru v krvi, dále pak působí ve střevech tak, že zahušťuje stolici, aby dosahovala ideální hustoty (ve střevech nezůstávají zbytky). Dále pak vláknina působí jako prebiotikum. Ty jsou potravou důležitých bakterií, které se přirozeně vyskytují v lidském těle.

Proti vypadávají vlasů

Vypadávaní vlasů je problémem zejména mužů, ale i žen nad čtyřicet let. V hložinkách je obsažen polyfenol, který dokáže tento problém vyřešit. Není tedy náhodou, že hložinky můžete najít ve spoustě šamponů určených proti vypadávání vlasů.

Jak začít hložinky konzumovat?

Pokud byste chtěli hložinky přidat do svého jídelníčku, pak máte hned několik možností. Můžete je konzumovat jen tak syrové. Přidat je můžete do ranní kaše nebo müsli. Ze sušených plodů, květů i listů si můžete připravit směs na hložinkový čaj. Hložinky jsou malvice, ze kterých si můžete připravit sirupy, džemy, marmelády, zavařeniny nebo také různé dezerty. Některé firmy je využívají na výrobu vína či ochuceného octa. A v neposlední řadě jsou hložinky dostupné taktéž ve formě doplňků stravy.

Vedlejší účinky

Hložinky jsou obecně velice bezpečným ovocem ke konzumaci. Jejich jediný problém spočívá v tom, že mají potenciál snižovat krevní tlak. A to se může stát problémem u lidí, kteří trpí nízkým krevním tlakem. Také osoby užívající léky na srdce, by se před konzumací hložinek měli poradit se svým lékařem. Hložinky totiž mohou ovlivnit účinek některých léků.

Hložinky: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com