Rajče

Co jíst po cvičení a nepřibrat

Tady je mnohem lepší otázkou – co si dát ještě předtím. Tento problém často řeší lidé, kteří se ke cvičení dostanou až po práci mezi 16:00 a 20:00 hod. Jak uspokojit zvýšené energetické nároky našeho organismu a přitom nespadnout do bludného kolotoče přibírání během spánku?

Klíčem k úspěchu je plnohodnotné jídlo přibližně 3-4 hodiny před cvičením, které obsahuje všechny důležité makroprvky. Těmi myslíme zejména:

  • bílkoviny (kuřecí a krůtí mas, ryby, vajíčka, sýry, mořské plody nebo luštěniny)
  • sacharidy (nejlépe ze zeleniny)
  • zdravé tuky (avokády, olivový olej nebo olivy, oříšky a semínka, kokosový olej).

Přibližně hodinu před tréninkem jsou pak doporučovány bobuloviny nebo grep, které pomáhají nastartovat metabolismus a dodávají tělu antioxidanty.

Ořechy

Co jíst po tréninku

A kdy si dát poslední jídlo dne? To je jednoduché, ne později než dvě hodiny před spaním. Zvolené potraviny by navíc měly být lehké a snadno stravitelné.

Tip na chutnou hubnoucí večeři: Losos s brokolicí. Brokolici povaříme pět minut v lehce osolené vodě, lososa osmažíme se špetkou rozmarýnu na olivovém oleji. Brokolice poskytne vašemu organismu množství antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a dalšími toxickými a rakovinotvornými elementy, losos pak přidá prospěšné omega-3 mastné kyseliny ve vysoké kvalitě.

Rychlá svačinka? Na proteinovou tyčinku zapomeňte!

I ten sebelepší výživový plán ale mohou narušit drobné hříšky třeba v podobě svačinek mezi jednotlivými jídly. Aktuálně jsou hitem chutné proteinové tyčinky. Ty však fitness trenéři spíše nedoporučují, obvykle totiž obsahují množství zbytečných sacharidů a sóji. A co si dát, když vás přepadne mlsná? Mezi tři nejlepší tipy patří kousek ovoce, oříšky a plnotučný bílý jogurt.

Proteinové tyčinky lze doporučit pouze jako nouzový zdroj bílkovin třeba na horské túry nebo dlouhé výlety, ke jednoduše nemáte k plnohodnotnějším potravinám přístup.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *