Vejce
21/06/2018
Kategorie: Novinky

5 tipů na vynikající a levné zdravé potraviny

Stravování a dostatek pohybu. Přesně tyto dva aspekty jsou v souvislosti s pevným zdravím skloňovány úplně nejčastěji. Mnohdy se hovoří o tom, že kvalitní potraviny jsou snad ještě důležitější než dostatek pohybu. Lidem, kteří chtějí žít zdravě, prostě a jednoduše nesmí unikat nejnovější trendy v zdravém stravování. Právě proto jsme si pro vás připravili celkem 5 tipů na potraviny, jež jsou zdravé, a navíc je lze pořídit za pár korun.

1. Vejce

Zapomeňte na informace hovořící o vejcích jako o nezdravé potravině! Vždyť v něm najdeme pouhých 70 kalorií. Součástí bílku je obrovské procento proteinu a cholin podporující činnost mozku. Naopak ve žloutku se nachází vitamíny z řad B, A i D plus spousta důležitých minerálních látek. Dát si vejce lze v jakémkoli stavu. Vynikající jsou jak vařená, tak i jako volská oka či součásti různých zapečených pokrmů. Hovoří pro ně i minimální cena okolo 7 korun.

2. Vitamíny napěchovaná kapusta

Ač se to možná nezdá, v kapustě najdeme fakticky doslova gejzír pro lidské tělo prospěšných látek. Má vysoký podíl vlákniny a důležitá je přítomnost minerálů i antioxidantů. Je v ní mimo jiné i spousta vápníku, jenž se podílí na vývoji kostí a správné činnosti srdce. Zapomenout nelze ani na metionin podporující látkovou výměnu a zamezující chorobám vředového charakteru.

Kapusta

3. Cizokrajné, ale dostupné batáty

Mezi velmi oblíbené zdravé potraviny patří právem také batáty. Sladké brambory mají cca o polovinu větší množství vitamínu C než standardní brambory. Beta karotenu je v nich fakticky stejně jako v mrkvi. Obsahují dokonce látky zabraňující vzniku pigmentových skvrn na kůži a vrásek.

4. Nutričně našlapané fazole

Je to k nevíře, nicméně i zdánlivě obyčejné a podceňované fazole obsahují spousty nutričně velmi hodnotných látek. Jedná se zejména o vysoké množství vitamínu B. Stejně tak jsou jejich součástí prvky jako draslík, vápník či železo. Kvůli nim se trocha nadýmání dá riskovat, nemyslíte?

5. Ovesné vločky třeba jako základ snídaně

Pokud vám v syrovém stavu ovesné vločky v jogurtu nebo mléce nechutnají, nevadí. Můžete je přidat třeba do slaných či sladkých moučníků anebo palačinek. Zahustit se s nimi dají zdravě i omáčky a polévky.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *