Zelenina může obsahovat pesticidy. Domácí prostředky pomohou

Zelenina

Považujeme je za zdravé a přitom opak může být pravdou. Pokud ovoce a zelenina obsahují nebezpečné pesticidy, mohou se stát zdravotním rizikem. Pesticidy mají ochránit rostliny před škůdci a chorobami. Když jich sníme malé množství, nevadí to. Mohou se ale v těle hromadit a způsobit tak obtíže, jako je rakovina, narušený vývoj dětí, problémy s těhotenstvím, poruchy reprodukčního, imunitního či centrálního nervového systému.

Nebezpečné pesticidy

Podle světové zdravotnické organizace jsou pesticidy potenciálně toxické pro člověka i jiné organismy. Proto bychom měli dávat pozor na to, kolik jich zkonzumujeme. V extrémních případech může dojít dokonce ke smrti v důsledku otravy (u malých dětí nebo velkého zkonzumovaného množství). Pesticidy zůstávají v půdě a ve vodě klidně celé roky. Stopy pesticidů se mohou nacházet až v polovině potravinářských výrobků! Je proto obtížné je zcela vyloučit z jídelníčku.

Paprika

Foto: Pixabay

Největší obsah pesticidů

Na základě provedených výzkumů bylo zjištěno, že nejvíce pesticidů se ukrývá ve zcela běžné zelenině. Do této skupiny patří papriky (a to jak sladké, tak také pálivé), kapusta, špenát, rajče a celer. Z ovoce jsou nejvíce kontaminované hrozny, jahody, hrušky, maliny, grapefruity, pomeranče, jablka, broskve a nektarinky. Naštěstí existuje způsob, jak se dají pesticidy z ovoce a zeleniny odstranit. Vyplatí se jim věnovat pozornost, protože jde o naše zdraví.

Odstranit pesticidy

Základním krokem, který bychom měli před konzumací ovoce a zeleniny vždy udělat, je důkladně ho omýt. A nezáleží přitom na tom, zda se jedná o ovoce, které je potřeba před konzumací oloupat nebo ne. Pamatujte si, že studená voda nestačí. Ovoce omýváme čistou vodou. Takto se můžete zbavit pouze některých pesticidů. Voda si zkrátka neporadí se všemi. Některé pesticidy jsou hydrofobní, tedy ve vodě nerozpustné.  Proto je dobré do vody přidat některé složky, díky kterým se zbavíte až 95 % pesticidů a bakterií.

  • Jedlá soda – do 1 litru vody přidejte 1 lžíci sody a pořádně rozmíchejte, ať se rozpustí. V tomto roztoku proplachujeme ovoce asi 15 minut. Že je proces účinný, si můžete všimnout tak, že se voda zakalí a na hladině se objeví mastný film. Poté ovoce a zeleninu důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Kyselina citrónová – na 2 l vody přidejte 1 lžičku kyseliny citronové a v této směsi namáčejte ovoce a zeleninu po dobu 10 až 15 minut. V průběhu je můžete lehce omývat kartáčkem. Před konzumací opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Ocet – ponořte ovoce na dvě až tři minuty do vody smíchané s octem v poměru 130 ml octa na 1 l vody. Poté už stačí zeleninu opláchnout pod tekoucí vodou a osušit.

Komerční prostředky na mytí ovoce a zeleniny

Při jejich koupi si dejte pozor, protože jejich složení může být natolik nebezpečné, že se sice zbavíte pesticidů, zkonzumujete ale další látky, které mohou mít obdobné vedlejší účinky.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-ustalono-ktore-owoce-i-warzywa-sa-przesiakniete-pestycydami-,nId,6630207#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

https://kobieta.interia.pl/porady/news-pestycydy-na-owocach-i-warzywach-jak-sie-ich-szybko-pozbyc,nId,5939926

https://www.netoxickadomacnost.cz/proc-a-jak-omyvat-ovoce-a-zeleninu-pred-konzumaci

Foto: Pixabay