Káva
02/11/2018
Kategorie: Novinky, Tipy a triky

Výběrová káva: proč se vyplatí ji upřednostnit před obyčejnou směsí?

Většina lidí na světě miluje kávu. Někdo jde do supermarketu, kde si koupí svou klasickou směs, kde větší podíl tvoří kávová zrnka z Robusty a jiný si zase již uvědomil, že mnohem lepší je vybrat si kávu Arabiku. Někteří už pijí pouze výběrovou kávu z Arabiky, protože ví, že jenom takto označená kávu má tu nejvyšší kvalitu a také tu nejlepší chuť. Proč bychom tedy měli upřednostnit výběrovou kávu? A co vlastně znamená pojem “výběrová káva”?

Každý má rád jinou chuť kávy. O Robustě se ví, že ta se nejčastěji pěstuje v Asii a nemívá příliš valnou kvalitu. A stejně valná je i její chuť. Arabika patří k těm lepším kávám, které mívají mnohem lepší chuť, a praví kávoví „fajšmekři“ ji povětšinou upřednostňují. Výběrová káva je taková káva, která se získává jen z těch nejlepších kávovníkových odrůd – tedy z Arabiky. Do výběrové kávy se nikdy nedostane obyčejná Robusta. Ale to není všechno! Označení “Výběrová káva” dostanou pouze ty kávy, které splňují širokou škálu velmi přísných podmínek na její pěstování a následné zpracování. Jen díky tomu je právě výběrová káva tou nejlepší kávou na světě. A i když stojí možná o něco více, než je běžná cena v obchodě, musíte si uvědomit, za co vlastně platíte.

Výběrovou kávu seženete pouze a jen ve speciálních obchodech. V běžných supermarketech ji nenajdete. Pouze v těch specalizovaných obchodech – ať už kamenných nebo internetových, najdete kávu vždy čerstvou.

K tomu, aby se káva mohla stát kávou výběrovou, musí mít pěstitelé vhodné podmínky pro její pěstování. Kávovníky pěstované pro výběrovou kávu musí být zasazené na velmi kvalitní půdě, která obsahuje dostatek živin, a musí být v takové nadmořské výšce, aby měla dostatek sluníčka, ale ne zase tolik, aby ji sluníčko spálilo. Velice důležitým kritériem pro výběrovou kávu je způsob sběru a dalšího zpracování. Mnozí pěstitelé kávy používají pro svůj sběr stroje. To jsou ohromné stroje, které jezdí přes kávovníky a radlice sbírají všechno, co jim přijde do cesty. Takový sběr je pro rostlinku nesmírně devastující a bývají touto metodou posbírány i plody, které nejsou ještě zralé nebo jsou zase příliš přezrálé, a tudíž pro kávu naprosto nevhodné. Zatímco u výběrové kávy musí pěstitelé ke kávovníku přijít, každý plod musí vzít do ruky a zkušeným okem zhodnotit, zda je již vhodný pro sběr. Plody, ze kterých se získávají zrníčka pro výběrovou kávu, jsou sbírány jednotlivě a ručně. Dovedete si představit, kolik času sebere takto pečlivý sběr kávových třešní? A protože plody dozrávají postupně a každý v jinou dobu, musí se pěstitelé k jednomu kávovníku i několikrát vrátit a pokaždé utrhnou jen ty plody, které jsou už správně zralé.

I když už pěstitelé takto ručně posbírají plody, následuje velmi přísné třídění kávových zrnek. I třídění probíhá ručně a každé zrníčko někdo musí vzít do svých prstů, pečlivě si ho prohlédnout, a pokud není dostatečně kvalitní, musí ho vyřadit. Vytříděné zrnka se dále testují na různé chemické složení atp. Teprve poté dochází k jejich upražení. Přesně v tomto bodě je kvalita zrnka uzavřena. Už nemůže být lepší. Teprve poté se zabalí do obalu a putuje do speciálního obchodu, odkud si ho vy můžete zakoupit. Výběrové kávy se prodávají jako zrnkové. Aby káva měla tu nejlepší chuť, vždy je třeba ji umlít těsně před její přípravou. Dříve umletá káva ztrácí na své kvalitě, na své chuti i na své vůni.

Výběrových káv existuje celá řada. Výběrovou kávu pěstují většinou drobní pěstitelé, kteří mají své plantáže na odlehlých místech ve vyšších nadmořských polohách. Protože jedině v těchto místech mají kávové třešně dostatek času pro řádné dozrání. Díky této doby zrání se v kávovém zrníčku děje řada chemických procesů, které významně ovlivňují konečnou chuť kávy.

Pěstitelé ví, že cokoliv uspěchat by se podepsalo na výsledné chuti. Ví, že pomalému zrání se nic nevyrovná. Ví, že všechno má svůj čas a oni ho plně respektují.

Nemá cenu vyjmenovávat nejlepší kávy, protože každému chutná něco jiného. Ale má cenu alespoň jednou dvakrát vyzkoušet výběrovou kávu a porovnat ji s běžnou směsí z obchodu. A je jen na vás a vaší chuti, jestli u ni zůstanete, nebo se vrátíte pro standardní kávu ze supermarketu.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *