Klouby
01/11/2018
Kategorie: Novinky, Zdravá strava

Jaké jídlo nejvíce škodí kloubům?

Klouby jsou jedna z věcí, na které si stěžuje snad každý starší člověk. Navíc není to problém jen těch dříve narozených. Problémy mohou být spojeny s životním stylem, stravou, pohybem a sportem. Problémům s klouby se efektivně nedá stoprocentně předejít. Lze je však zatěžovat co nejméně. Pojďme se tedy podívat na pár věcí, které nejvíce našim kloubům škodí. A zaměříme se speciálně na stravu, ač si málokdo spojuje souvislost mezi tím, co jí, a jeho bolestí kloubů.

Glutamáty a aspartamy

První látkou ve stravě, která může škodit kloubům jsou glutamáty. Takovou látku často obsahují jídla z asijské kuchyně. Typicky u nás z asijských restaurací nebo fast-foodů. Například sójová omáčka je glutamátů plná. Právě glutamáty mohou být spouštěči zánětů, a to i co se kloubů týče. Další škodlivou látkou pro klouby je aspartam. Jde o velmi kontroverzní látku. Je povolená a můžete ji najít například i ve stravě určené přímo pro vaše ratolesti. Jde o sladidlo. I ono však může způsobit záněty. Chcete-li tedy dávat pozor na své klouby, sledujte, co a v jakém množství jíte. Tyto látky jsou často spouštěčem zánětlivé artritidy.

Cukry a trans mastné kyseliny

Dalšími látkami jsou rafinované sacharidy a trans mastné kyseliny. První z této dvojice ovlivňuje naši váhu i celkový stav organismu. Konzumace cukru není pro klouby dobrá. Opět často spouští záněty. A nemusí jít jen o sladká jídla a potraviny. Najdete ho třeba i v pizzách, pečivu nebo těstovinách. Dalším faktorem je váha, která je někdy více někdy méně ovlivněna konzumací cukrů. Každé kilo je zátěž pro klouby, které musí naše tělo nést. Bývají silné a na toto uzpůsobené, avšak přílišná nadváhu už zvládat nemohou. Trans masné kyseliny zase ohrožují klouby kvůli své výrobě – ztužováním tuků. Pokud máte tedy problémy s klouby, zkuste omezit margaríny a máslové sušenky.

Omega 6 neboli kyselina linolová

Někdo může namítnou, že tato látka, tedy kyselina linolová, je pro tělo více než užitečná. Ěl by dokonce pravdu. Háček je v tom, že tato látka, která se obvykle objevuje ve většině rostlinných tuků, příjem této látky musí být podmíněn i fyzickou aktivitou. Není-li fyzická zátěž dostatečná, tato esenciální nenasycená kyselina se v těle hromadí a škodí našemu tělu. Při nadbytku opět může vyvolat zánět kloubů.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *