Vepřové maso: jeho konzumace skrývá různá nebezpečí

Vepřové maso

Vepřové maso se konzumuje ve většině zemí světa. Můžete si koupit samotné syrové maso nebo již zpracované masné výrobky z vepřového. Obecně považujeme konzumaci tohoto masa za bezpečnou, i když určitá rizika také existují. Většinou vše závisí na tom, jak je maso upravené před tím, než je zkonzumujete. Stejně jako u jiných druhů mas, je i vepřové maso nejnebezpečnější, když není dobře tepelně opracováno. Jaká rizika jsou s jeho konzumací spojena?

Trichinella neboli svalovec stočený

Jedná se o hlístici, která se živí jako parazit – hostitelem mu může být celá řada zvířat, včetně prasat. Nemoc vyvolaná tímto parazitem se nazývá trichinelóza a téměř vždy je vyvolána konzumací syrového nebo polosyrového masa. Kontaminované maso obsahuje invazivní larvy Trichinella, které při konzumaci končí v žaludku. Pod vlivem trávicích enzymů se larvy vylomí z obalů, množí se a vstupují do krevního řečiště. Tito červi poté vstupují do svalů, kde se mění ve spirálu a zapouzdřují je. Pozůstalí jedinci mohou vážně narušit tělo, a dokonce vést k smrti. Mezi příznaky trichinelózy patří svalová bolest, křeče, horečka, průjem či problémy se srdcem.

Vepřové maso

Vepřové maso: Zdroj obrázku Pixabay.com

Hepatitida E

Toto onemocnění jater je způsobeno virem hepatitidy E. Prasata mohou virus přenášet a konzumace nedostatečně tepelně upraveného nebo syrového masa z infikovaného zvířete může vést k vážným zdravotním problémům u lidí. Mezi typické příznaky patří nevolnost a nechuť k jídlu, tmavá moč, žloutenka, horečka a únava. Obzvláště nebezpečné jsou potraviny, které obsahují syrová vepřová játra. U těhotných žen může konzumace nakaženého vepřového masa způsobit vážné komplikace a dokonce smrt plodu.

Rakovina

Zpracované maso se konzervuje uzením nebo solením a různými chemikáliemi, které nás vystavují karcinogenům, a tím vedou k rozvoji rakoviny. Světová zdravotnická organizace vydala v říjnu tohoto roku zprávu, která nezanechává žádné iluze: červené maso přispívá k rozvoji rakoviny! Vepřové maso obsahuje sloučeninu zvanou hemové železo, která může poškodit výstelku tlustého střeva.

Onemocnění srdce

Nasycený tuk vepřového masa má negativní dopad na zdraví srdce. Zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v těle, čímž zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění. Zpracované maso, jako jsou klobásy nebo slanina, je ještě škodlivější než syrové vepřové maso, protože obsahuje vyšší množství nasycených tuků. Pokud máte vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění, zkuste se vepřovým výrobkům úplně vyhnout.

Vepřové maso: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com