Vejce, houby ani brambory by se neměly opětovně ohřívat

Vařené brambory

Plýtvání jídlem je často diskutovaným tématem, a to nejenom na internetu. Není se čemu divit, měli bychom si vážit toho, co máme, a sníst postupně všechno. Přesto se najde spousta potravin, jež by se neměly z různých důvodů znovu ohřívat. My se na některé nejznámější podíváme podrobněji právě v tomto článku.

Vejce za žádných okolností

V první řadě by se neměly ohřívat vejce. Ostatně, že bychom si ohřívali vajíčko natvrdo nebo vaječnou omeletu, to se příliš často nestává. Vejce samozřejmě obsahují bílkoviny, z nichž se při opětovném ohřevu uvolňují látky, jež nejsou pro naše tělo žádoucí.

Volské oko

Volské oko: Zdroj obrázku Pixabay.com

U rýže spočívá problém v nevhodném uskladnění

Na rýži je zapotřebí dát také velký pozor. Potíže nenastávají při opětovném uvaření, ale v momentu, kdy necháme rýži stát delší dobu v neuzavřené nádobě při pokojové teplotě. Rýže obsahuje bakterie, jež se nemusí zničit ani samotným vařením. Pokud chcete rýži uskladnit, rychle ji ochlaďte a v neprodyšném obalu uchovejte v lednici.

Ztráta chuti u hub

Jestliže si v přírodě nasbíráte houby, vyplatí se je co možná nejdříve zpracovat a následně konzumovat. Jestliže budete houby opětovně ohřívat, ztratí na své jedinečné chuti. Mimo jiné ale dojde i ke změně složení bílkovin a mohou přijít nepříjemné zažívací potíže. Je jedno, jestli jsou houby v omáčce, rizotu nebo jakémkoli jiném pokrmu.

Restované žampiony

Restované žampiony: Zdroj obrázku Pixabay.com

Ani u kuřecího masa není ohřívání ideální

Kuřecí maso podobně jako houby obsahuje bílkoviny, jejichž struktura se opětovným ohřevem mění.Vznikají nejen škodlivé látky, ale mění se i chuť a výživová hodnota. Proto je zapotřebí kuřecí maso ohřívat pomalu. Ve finále by ale mělo projít vysokou teplotou.

Brambory jsou nejlepší čerstvě uvařené

Jednoznačně. Pokud se konzumují čerstvě uvařené nebo studené, obsahují nejvíce škrobu. Mnozí lidé zastávají názor, že zelenina by se všeobecně neměla ohřívat. Může dojít ke vzniku toxického akrylamidu. To bychom ale nemohli ohřívat nic.   

Těstoviny ztratí původní konzistenci

Těstoviny je také lepší jíst čerstvé. Obsahují hodně vody a při skladování se v nich jednodušeji tvoří plíseň. Jejich konzistence je navíc po ohřátí nic moc.

Vařené brambory: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.