Vegetariánská strava může mít svá rizika. Zde jsou ta největší

Vegetariánská pokrm

Vegetariánská strava je založena na potravinách rostlinného původu. Samotné vegetariánství vylučuje pouze konzumaci masa a ryb. Existují ale další odnože tohoto způsobu stravování, které toho zakazují mnohem více. Tak například veganství zakazuje konzumaci všeho, co je živočišného původu. Zakázána je tak například konzumace vajec, mléčných výrobků a medu. Potom existují také odnože, při kterých se nesmí konzumovat mléčné výrobky. A s tím se mohou pojit případná rizika tohoto způsobu stravování.

Vegetariánská strava může být přínosem

Mezi základní přínosy vegetariánské stravy patří lepší kardiovaskulární zdraví, protože jsou vyloučeny produkty, které způsobují vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Dále pak toho vegetariáni méně zkonzumují, s čímž se pojí nižší riziko obezity. Kromě toho se snižuje také riziko vzniku cukrovky. Na druhou stranu ale existují oprávněné obavy. Vyhýbáním se určité skupiny potravin může dojít k tomu, že se tělu nedostává některých důležitých živin.

Houby

Foto: Pixabay

Nedostatek vitamínu D

Zatímco nedostatek bílkovin, železa a vápníku se obvykle myslí a tyto jsou ve stravě nahrazovány rostlinnými variantami, na vitamín D se často zapomíná. Jeho zdrojem jsou zejména ryby a mléčné výrobky. Navíc si tento vitamín umí tělo vyrobit samo, když je vystaveno dostatečnému množství slunečního záření. To ale může být problém v zimě, kdy jsme na sluníčku málo. Rostlinnými zdroji vitamínu D jsou houby, ale také produkty, které jsou o tento vitamín obohaceny – může jít veganská mléka, džusy a cereálie.

Chybět může i vitamín B12

Vitamín B12 je obsažen pouze v živočišných produktech, což logicky znamená, že vegetariáni (zejména vegani) mohou trpět nedostatkem této živiny. Je dobré konzumovat potraviny, které jsou o tento vitamín obohacené, jako jsou cereálie, veganská mléka a veganské doplňky stravy. Dobrým zdrojem je také lahůdkové droždí.

Nevyvážená strava

U vegetariánské stravy hrozí také riziko nevyváženosti. Stravování by mělo obsahovat dobré množství sacharidů, bílkovin, tuku, vlákniny, vitamínů a minerálů. Pokud není této rovnováhy dosaženo, může docházet k nejrůznějším zdravotním obtížím, jako jsou bolesti hlavy, potíže s trávením, chronická únava, potíže s usínáním apod.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/vegetarian/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069426/

https://www.livestrong.com/article/85540-disadvantages-vegetarian-diet/

Foto: Pixabay