Únava po jídle? Chyba není jen ve složení vašeho jídelníčku

Únava

Únava po jídle jistě není nic, co byste nezažili. Občas se to stane každému z nás. A i když víme, že bychom měli po jídle raději vyrazit na procházku, abychom rozpohybovali střeva a celý trávicí systém, radši si lehneme na gauč. Kromě samotného pokrmu – jeho složení a velikosti – existuje ještě mnohem více faktorů, které k této únavě přispívají. Při zpracování pokrmů dochází ke změnám hladiny cukru v krvi a k produkci určitých chemických látek v mozku, jako je například serotonin (reguluje spánek).

Únava každý den může být problém

Pokud cítíte únavu po jídle jen jednou za čas, jedná se o běžnou situaci, kterou byste se neměli znepokojovat. Nicméně únava každý den může být znamením toho, že vaše tělo nefunguje tak, jak má. Je to důvod k návštěvě lékaře. Je těžké určit, o jaký problém se jedná, ale únava může být skutečně znamením mnohých chorob. Někdy je to nedostatek železa ve stravě, jindy prvotní známka chřipky, ale také problémů se štítnou žlázou, úzkosti a dalších vážných zdravotních problémů.

Únava

Foto: Pexels

Tryptofan zdrojem únavy

Tryptofan je druh aminokyseliny, které se může nacházet v potravinách, jako je krůtí maso, kuřecí maso, ryby, mléko, vejce, semena a sójové boby. Tato látka může způsobit pokles energetické hladiny ihned po konzumaci potravin, které jej obsahují. Dochází totiž ke zvýšené produkci serotoninu, který může navodit velmi příjemné pocity, ale také ospalost.

Únava může být způsobena velkým množství sacharidů

Když si dáte čokoládu, tak hladina energie vám stoupne jen krátkodobě, a pak strmě klesá. To se všeobecně ví. Množství sacharidů bychom tedy měli kontrolovat. Nejde ale pouze o sladké pokrmy, ale také o jídla s vysokým obsahem sacharidů, které neobsahuje žádné nebo jen málo bílkovin, málo tuku a málo vlákniny. Právě tyto ostatní živiny mohou pomoci tlumit rozklad sacharidů, čímž energii naopak zvyšují.

Fyzická aktivita neunavuje

Možná si myslíte, že když se budete hýbat co nejméně, ušetříte si tím energii. Opak je ale pravdou. Pokud se přes den pohybujete jen velmi málo, můžete být unavení! Sedavý životní styl může narušit metabolismus, zpomaluje oběh a snižuje citlivost na inzulín. To vše přispívá k nízké hladině energie.

Únava kvůli těžkým a velkým jídlům

Není překvapením, že po těžkém jídlu máte chuť se natáhnout. Důvodem je to, že tělo musí tvrdě pracovat, aby strávilo takto velké a těžké jídlo a absorbovalo z něj živiny. To vede ke zvýšené hladině cukru v krvi, která následně rychle klesne. A tím dochází i k poklesu energetické hladiny. Také příliš tučná jídla mohou měnit hladiny určitých hormonů v těle, které se podílejí na únavě.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/tired-after-eating/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33242381/

https://www.mindbodygreen.com/articles/tired-after-eating-food

Foto: Pexels