Udržujte si správnou funkci jater — Stačí jíst pouze pár surovin

Játra

V našem těle hrají játra klíčovou roli v mnoha funkcích. Jsou především nejhlavnějším orgánem v těle. Pokud budete často čistit játra a žlučové cesty, bude vaše tělo fungovat mnohem lépe, budete zdravější a plní energie.

Jak bez námahy posílit jejich činnost, než jen prostřednictvím stravy? Játra jsou nejvíce detoxikačním orgánem těla, proto je nezbytné je často čistit. Orgán čistí krev, rozkládají toxické látky, produkují žluč, posilují vstřebávání, ukládají vitamíny, minerály, zejména železo a glukózu. Játra obsahují velkou schopnost regenerace, nesmí být dlouhodobě přetěžována a musí se jim dostávat obvyklé očisty.

Jak podpořit funkci jater

Podpořte játra obvyklým cvičením. Vhodný je běh, plavání, jízda na kole a rychlá chůze. Domácí čaje a zelenina s další látkou beta-karotenem navíc fungují, což se shoduje s nabádáním starých žen. Které byliny využít? Kromě výše uvedených bylinek pomáhá také smetánka lékařská, medvědí česnek, rozmarýn a jetel červený.

1. Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský obsahuje flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, které se nazývají silymarin. Předchází pronikání škodlivých látek do jaterní tkáně, urychluje regeneraci jater a zvyšuje imunitu. Bylina pomáhá při poškození jater, žloutence, cirhóze, likéru, medikamentech, houbách a mechanickém poškození.

2. Artyčok

Dietní artyčoky jsou chutné a pevné. Listy a kořeny přispívají ke správné činnosti jater, mají detoxikační a regenerační účinky, podporují činnost slinivky břišní a tvorbu žluči, harmonizují asimilaci a zlepšují trávicí systém. Často je součástí čajů z močového měchýře.

Artyčok
Foto: Pixabay

3. Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán může být součástí kari příchutí, má neuvěřitelné protizánětlivé vlastnosti a působí jako antioxidant. Je součástí konvenční čínské a klasické farmacie. Přispívá k obnově jaterních buněk, které čistí od škodlivých látek a zvyšuje tvorbu žluči.

Prospěšné šťávy pro játra

Zkuste ráno vypít šťávu z červené řepy, která pročistí a posílí játra. Zařaďte jablečnou šťávu, která detoxikuje organismus a důrazně ovlivňuje trávení až po žaludek. Doplňte zeleninovou šťávu s chlorofylem ze:

  • špenátu
  • hlávkového salátu
  • kapusty
  • ostružiníku
  • pampelišky
  • čekanky
  • artyčoků
  • ředkviček
  • tmavé ředkve
  • polního salátu
  • rukoly
  • celeru
  • petržele
  • česneku
  • cibule
  • pórku

Dále je vhodné ovoce — zejména bobuloviny, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny a jahody. Játra se budou průběžně čistit a regenerovat!

Zdroje info: aazdravi.cz, prozeny.cz

Náhledové foto: Pixabay