Tryptofan: Co to je a proč je důležity

Vejce

Tryptofan je látka, která nám sama o sobě podle názvu možná nic neříká. Přesto je pro naše tělo velice důležitá – a to již od narození. U kojenců je totiž důležitá pro jejich správný růst. Dospělým zase pomáhá vyrovnávat hladiny dusíku. Tryptofan je esenciální aminokyselina, naše tělo si ji nedokáže samo vyrobit. Musíme ji přijímat v potravě nebo ve formě doplňku stravy.

Tryptofan v potravinách

Tryptofan se obvykle nachází v potravinách, které jsou bohaté na bílkoviny. Jedná se tedy obvykle o drůbeží maso, vejce, sýr, ryby, ořechy (zejména arašídy), semínka (dýňová a sezamová), mléko, tofu, sója a čokoláda. K tomu, aby tryptofan v těle dobře fungoval a přeměnil se na tolik důležitý niacin, je zapotřebí ještě dalších látek – vaše tělo musí mít dostatek železa a vitamínů B6 a B2.

Čokoláda

Čokoláda: Zdroj obrázku Pixabay.com

Tryptofan jako doplněk stravy

Pokud byste užívali doplňky stravy s tryptofanem, pak můžete pociťovat také nežádoucí účinky, které se projevují při nadbytečné konzumaci této aminokyseliny. Obvyklými projevy jsou gastrointestinální problémy, jako je nevolnost, průjem, zvracení, říhání, bolesti břicha a podobně. Dále pak se předávkování tryptofanem projevuje jako bolest hlavy, sexuální dysfunkce nebo suchost v ústech. Obzvláště závažnými projevy jsou ospalost a únava, rozmazané vidění, svalová slabost a závratě.

Zdravotní přínosy tryptofanu

Tryptofan je látka, která se přirozeně vyskytuje v potravinách. V takové formě je její konzumace obvykle bezpečná. Zdravotní přínosy tryptofanu spočívají z potenciálního zvýšení niacinu, a tedy serotoninu. Dalšími zdravotními přínosy jsou:

  • kvalitní spánek,
  • působení proti depresím a úzkosti,
  • zvýšená emoční pohoda,
  • podporuje učení se novým věcem,
  • zlepšuje paměť,
  • snižuje agresivitu,
  • lepší zvládání bolesti,
  • snižuje úzkost při odvykání kouření.

Vejce: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com