Trápí vás hemeroidy? Můžete se spolehnout na jednu z bylinek

Krvavec toten

Tato nápadná červená rostlina, která je trvalkou a zároveň houževnatou bylinou, je u nás známá téměř od 16. století. Tehdy byla známá pod názvem vlašský bedrník. Dnes je známější pod názvem krvavec. Proč si jí vážit? Krvavec je charakteristický svými červenozelenými květy, které se rozvíjejí v hustých trsech. Jejich krásná a nápaditá barva je rozpoznatelná zejména v květnu a červnu. Rostlina navíc nádherně voní a skutečně láká k ochutnání.

Krvavec toten

Kdysi v minulosti se Krvavec využíval kvůli zastavení krvácení. Na našem území můžete objevit také krvavec menší a krvavec toten. Bylina má ráda kypré a vápenité půdy a plné slunce. Rovněž se mu dobře daří v polostínu. Snáší suché období, nikoliv velké zamokření. Roste na vlhkých mýtinách, pastvinách, na březích vodních nádrží a potoků, v listnatých lesích a na jejich okrajích.

Proč si toho vážit?

Krvavec je důležitým zdrojem tříslovin, které jsou prospěšné pro dekontaminaci krve a napomáhají trávení. Díky obsahu saponinů má sterilní a dezinfekční účinky. Pomáhá při zánětu ledvin, které tlumí, navíc bojuje proti bolestivému ženskému cyklu a krvácení. Je navíc vhodný pro sedací koupele, které jsou cenné zejména v rámci léčby gynekologických problémů nebo hemoroidů. Díky svým adstringentním a dezinfekčním vlastnostem se toten báječně hodí k výrobě hydratačních krémů a přípravků.

Co sbírat z Krvavce a jak si ho připravit?

Na jaře se sbírají mladé listy, které se přidávají do salátů, kterým dodá okurkovou vůni a výjimečně je dochutí. Krvavec je úžasný v polévkách, omáčkách, různých pestech nebo s masem či grilovanou zeleninou, kde dodá jemně pikantní nádech. Jeho chuť je vhodná pro pokrmy z vajec a tvarohu, dušených ryb nebo brambor. Lze jej použít i jako ozdobu jídel a zeleninových směsí a je chutný na chlebu s máslem.

Krvavec toten 2
Foto: Wikimedia commons, Andy.vac, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toten_krvavec.JPG#/media/File:Toten_krvavec.JPG

Listy a nať se dají konzervovat v octě nebo oleji. Směs Krvavce, perily, kopru nebo estragonu je perfektní, když se nasolí a usuší. Snadno tak vyzkoušíte voňavou bylinkovou sůl. V období květu (květen, červen) budete moci sbírat květenství a vytvářet z nich tinktury, kúry, hydratační přípravky nebo odvary.  Využít můžete i čaj z Krvavce, kdy se dvě čajové lžičky sušeného rozemletého oddenku přelijí 200 ml vroucí vody a nechají se téměř 15 minut louhovat.

Zdroje info: rostliny-prozdravi.cz, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34828370/

Náhledové foto: Wikimedia commons, Florian Grossir, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sanguisorba_officinalis_%28Kastelberg%29.jpg#/media/File:Sanguisorba_officinalis_(Kastelberg).jpg