Sýry pro naše zdraví: který z nich si ale vybrat

Sýry

Některé sýry mohou být pro určitou skupinu lidí potenciálně nebezpečné: například těhotné ženy by se měly vyhýbat konzumaci nepasterizovaných sýrů. Kromě toho ale obsahují celou řadu prospěšných látek, které jsou vhodné pro naši konzumaci. Bohužel, ty nejlepší sýry patří mezi nejtučnější, což je důvod, proč se jim řada lidí raději vyhýbá. Pravdou je, že s množstvím sýra bychom to přehánět neměli, protože se skutečně může jednat o kalorickou bombu, nicméně je to pořád ještě lepší volba, než si dopřát sladkosti.

Krátká historie sýrů

Ačkoli dnes považujeme za sýrařskou velmoc zejména Francii, není to tento stát, kde byl nalezen první sýr. Toto prvenství patří Polsku. V Kujavě bylo na základě archeologického výzkumu zjištěno, že se zde vyráběl sýr, který připomíná dnešní mozzarellu. Výroba sýrů je spojena už se začátkem domestikace zvířat. A co považujeme za sýr? Sýr je mléčný výrobek, který vzniká vysrážením tuku a bílkovin z mléka. Takto získaný tvaroh se dále zpracovává – a způsob, jakým se to dělá, závisí na konkrétním druhu sýra. Odhaduje se, že v současnosti se na světě nachází asi 4 000 druhů sýrů.

Sýr

Foto: Pixabay

Obsah sýrů

Energetická hodnota sýrů se může lišit v závislosti na tom, o jaký druh sýra se jedná. Pokud hovoříme o kalorické hodnotě na obecné rozloze, pak je zde poměrně široké rozmezí: 300 až 500 kcal na 100 g sýra. Sýr obsahuje celou řadu prospěšných živin. Z makroživin to jsou hlavně bílkoviny a tuky. Do mikroživin patří vápník a vitamín B12, které jsou důležité pro silné kosti a zuby.

Parmazán

Tento proslulý druh sýra není jen směsicí vysokého obsahu tuku a kalorií. Vyrábí se z kravského mléka a patří mezi velmi tvrdé sýry. Vynikající je na těstoviny, pizzu a další pochutiny – používá se zejména v italské kuchyni. Považujeme jej za jeden z nezdravějších sýrů na světě, protože jeho obsah tuku je nízký, stejně tak obsah kalorií. Místo toho obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, vitamíny a minerální látky (zejména vápník). Taktéž má příznivý vliv na střevní zdraví.

Gorgonzola

Na druhém místě v nejzdravějších sýrech se umístila gorgonzola. Je fermentována hned třikrát, což znamená, že neobsahuje laktózu ani lepek. Při výrobě tohoto druhu sýra se z mléka vyvinou bakterie mléčného kvašení a plísně s antibiotickými vlastnostmi. Také tento sýr je vhodný pro střevní zdraví a vyznačuje se taktéž snadnou stravitelností. Obsahuje celou řadu vitamínů B, které jsou důležité jak pro nervový, tak pro imunitní systém.

Ricotta

Tento velice měkký sýr vzniká dvojitým vařením syrovátky, což ostatně vyplývá již z jejího názvu (ricotta znamená v překladu „dvakrát uvařená“). Její výhodou je to, že se snoubí také s redukčními dietami. Můžete ji připravit do spousty slaných i sladkých jídel, protože její chuť je neutrální. Patří k nejméně kalorickým sýrům na světě, avšak i tak obsahuje dobré množství lehce stravitelných bílkovin.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-ktory-ser-jest-najzdrowszy,nId,5650806

Foto: Pixabay