salt-3285024_640

Strumigeny a jejich vliv na štítnou žlázu: Pozor na konzumaci zelí, květáku, ředkviček, cibule či hrachu

Štítná žláza svou produkcí hormonů ovlivňuje spotřebu kyslíku, růst, vývoj a rychlost látkové výměny. Ke své správné funkci potřebuje dostatečné množství jódu. Co může její fungování negativně ovlivnit?

Bez jódu nebude štítná žláza dobře pracovat

Tento prvek se totiž přímo podílí na tvorbě hormonů štítné žlázy. Jeho zdrojem jsou především mořské ryby a jodizovaná sůl, mléko a vejce, o něž bychom měli obohatit svůj jídelníček. Nedostatek jódu se liší podle jeho závažnosti a podle věku. Projevuje se zejména mírnější poruchou mentálních funkcí, opožděním fyzického vývoje, snížením plodnosti, zvýšenou perinatální úmrtností. Přitom nejkritičtějším obdobím v životě člověka z hlediska potřeby jódy je doba od 2. trimestru těhotenství do konce 3. roku života batolete. Pro rozvoj mozku je totiž zapotřebí mít normální hladinu hormonů štítné žlázy.

Foto: Pixabay

Co jsou to strumigeny

Strumigeny jsou antinutriční látky, které mohou narušit správnou funkci štítné žlázy a na své konto si připisují vliv na vznik onemocnění z nedostatku jódu. Podle druhu se dělí do čtyř řádů. Bývají obsažené v některých druzích zeleniny či ovoce. Varování před přílišnou konzumací potravy s obsahem strumigenů platí hlavně pro osoby, které se již se štítnou žlázou léčí. Ty by měly být na pozoru, co do svého jídelníčku zařadí. Zdraví lidé se obvykle nemusejí strumigenů obávat.

A co mezi strumigeny patří? Je to hlavně zelenina – zelí, ředkvičky, květák, brokolice, kedlubna, kapusta, fazole, hrách, batáty, špenát.ovoce pak hrušky nebo broskve. Na strumigeny je jsou ale bohaté také sójové výrobky – tempeh, tofu nebo sójové mléko.

Klíčem ke zdraví je množství a úprava jídla

Není třeba si zeleninu s obsahem strumigenů zcela odpírat. Vždyť mezi ně patří i ta, která je součástí našeho národní jídla, a to knedlo-vepřo-zela. Ideální je pohlídat množství denního příjmu potravin s obsahem strumigenů, který by měl být maximálně 100 g. Vhodné je také jídlo dobře povařit a dostatečně osolit, čímž se působení strumigenů snižuje.

Zdroj info: https://www.wikiskripta.eu/w/Dětská_struma
https://www.goorganic.cz/blog/strumigeny-v-potrave—bat-ci-nebat-se/

Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *