Stravou proti akné: co jíst, abychom omezili vznik akné

Akné

Akné už dávno není jen problémem teenagerů. Jedná se o velice časné projevy na kůži, které se vyskytují u lidí v každém věku. Příčiny mohou být různé: hormonální poruchy, genetické sklony, životní styl, péče o pleť. Důležitým aspektem, který ovlivňuje vznik akné, je ale také strava. Pokud tedy patříte k lidem s „problematickou pokožkou“, je na místě zaměřit se nejen na koupi vhodných kosmetických produktů, ale také na úpravu vašeho jídelníčku.

Vyvážená strava

Dříve než se pustíme do výčtu jednotlivých potravin, je důležité uvědomit si, že by se mělo jednat o stravu, která bude vyvážená. To, že například konzumací zeleniny můžete stav své pokožky zlepšit, neznamená, že začnete jíst pouze zeleninu. Je důležité svůj jídelníček postavit také na sacharidech a bílkovinách. Nadměrné množství bílkovin ale často vede ke změnám na pokožce.

Akné

Foto: Pixabay

Vhodné potraviny

Barevná zelenina a ovoce je vhodným způsobem, jak se zbavit akné. Právě barvy ovoce a zeleniny je spojována se specifickými živinami. A správné živiny jsou důležité pro zdravý vzhled pokožky. Důležité jsou zejména vitamín A a E, které jsou obsaženy hlavně v broskvích, pomerančích, melounech, mrkvi, rajčatech, brokolici, paprice a salát. Ve vašem jídelníčku by neměly chybět ani potraviny bohaté na vitamíny B (celozrnný chléb, těstoviny, krupice, vejce, drůbež, luštěniny, špenát, zelí).

Zinek je důležitou součástí péče o pleť

Zinek můžete najít v celé spoustě kosmetických přípravků, které mají vylepšit stav pleti. Zabraňuje ucpávání pórů a tvorbě černých teček. Pokud byste jej chtěli přijímat také z potravy (což by měl být primární zdroj tohoto prvku), pak se zaměřte na konzumaci mořských plodů, jater, vajec, dýňových semínek, fazolí, kešu oříšků, slunečnicových semínek a rýže.

Další důležité prvky vašeho jídelníčku

Zaměřte se také na konzumaci potravin, které obsahují vitamín C, protože tento antioxidant bojuje proti nadprodukci kožního mazu. Vitamín C najdeme v citrusech, červené paprice, vitamínu C, petrželi, rybízu, šípku a dalších potravinách. Také je dobré zaměřit se na zdroje vlákniny, která ovlivňuje regeneraci pokožku, zlepšuje metabolismus a čistí tělo od toxinů. Vláknina je obsažena v celozrnných výrobcích, dýňových a slunečnicových semíncích.

Jakým potravinám se vyhnout?

Vaším nepřítelem je zejména cukr, sůl a pálivé koření. To znamená, že vyhnout bychom se měli takovému koření, jako je zázvor, kurkuma, chilli paprička, křen, kajenský pepř, protože vyvolávají nadměrné pocení, což negativně ovlivňuje stav pokožky. Přebytek soli zase vede k výskytu nežádoucích lézí akné. Sladkosti a slazené nápoje vedou ke zvýšené produkci kožního mazu.

Zdroj: https://www.cefarm24.pl/czytelnia/dieta/dieta-na-tradzik-jadlospis-co-jesc-a-czego-unikac/

Foto: Pixabay