Strava může ovlivnit stav atopické pokožky: mléko se nehodí, tuňák ano

Strava je u atopické dermatitidy kontroverzním tématem. Lidé se zaměřují spíše na použití vhodné kosmetiky. Jak ale některé výzkumy prokázaly, stav atopické pokožky může ovlivnit také to, co jíme. Zatímco existují potraviny, které vzhled i svědění pokožky zhoršují, existují také ty, které působí přesně obráceně. Atopická dermatitida se objevuje nejčastěji u dětí do dvou let.

Strava založená na omega-3 mastných kyselinách

Omega-3 mastné kyseliny považujeme za zdravé potraviny. Jejich zdrojem jsou tučné ryby, jako je losos či tuňák. Mají mnohé prospěšné účinky na lidské tělo. Protože mají silné protizánětlivé vlastnosti, doporučují se konzumovat také v případě, že trpíte atopickým ekzémem.

Quercetin a flavonoidy

Quercetin je látka, která je obsažena v jablcích, borůvkách, třešních, ve špenátu či kapustě. Má silné antioxidační účinky, díky kterým je možné snižovat projevy různých zánětů, včetně atopické dermatitidy. Také flavonoidy patří mezi antioxidanty. Najdeme je v jablcích, brokolici, třešních či špenátu.

Špenát

Foto: Pixabay

Strava založená na probioticích

Probiotické potraviny jsou pro naše tělo prospěšné hned v několika ohledech. Mohou být užitečné i při atopické dermatitidě. Najdeme je v takových potravinách, jako jsou okurky, bílý jogurt, podmáslí, kefír, tvaroh a další. Některé z těchto potravin nemusí být vhodné pro osoby mladší dvou let. Pokud žena kojí, může probiotika konzumovat sama, účinek na dítěti by se měl projevit. Probiotika přispívají k regulaci alergické reakce z přecitlivělosti. Probiotika můžete přijímat také ve formě doplňků stravy.

Strava, které byste se měli vyhnout

Pokud se vyhnete následujícím skupinám potravin, můžete zlepšit stav své atopické pokožky či snížit závažnost tohoto onemocnění.

  • Potraviny, které obsahují nikl (masové konzervy, semínka, černý čaj).
  • Mléko a mléčné výrobky.
  • Mořské plody, jako jsou krevety a měkkýši. Ostatní mořské plody jsou prospěšné.
  • Potravinářské přísady – azobarviva, siřičitany a benzoáty.
  • Arašídy, mléko, vejce a pšenice u dětí mladších 5 let.

Zdroje info:

https://www.practo.com/healthfeed/diet-in-atopic-dermatitis-39292/post

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5736303/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9386980/

Foto: Pixabay