Proč jsou lepší oleje lisované za studena? Důvodů je více

Olivový olej

Tuky a oleje jsou součástí zdravé stravy, rozhodně bychom se jim neměli vyhýbat. Důvodem je to, že existují vitamíny (A, D, E a K), které jsou rozpustné pouze v tucích. Pokud konzumaci tuků omezujeme, může naše tělo pociťovat nedostatek těchto vitamínů. Tuky by ale měly být co nejkvalitnějších. U olejů se za jedním z aspektů kvality považuje to, že jsou lisovány za studena. Jaké výhody to přináší?

Oleje si zachovají více živin

Je to podobné jako se zeleninou – pokud ji sníte čerstvou, získáte tak maximum jejího prospěšného obsahu. Vařením ze zeleniny „odchází“ čím dál více prospěšných látek – čím déle vaříme, tím méně vitamínů a živin zelenina má. Při výrobě rafinovaných olejů se taktéž používá vysoká teplota. Ta ale může zničit některé živiny, jako je vitamín E a beta karoten. Pokud si tedy koupíte oleje lisované za studena, můžete si být jisti, že mají těchto živin více, než klasické oleje.

Olivový olej

Foto: Pixabay

Pro posílení imunitního systému

Oleje lisované za studena obsahují olejové kyseliny, které jsou důležité pro správnou funkci imunitního systému. Kromě toho je v nich ale mnohem více antioxidantů, které jak známo, slouží jako prevence vzniku různých onemocnění, včetně těch nejvážnějších (rakovina). Zachovány zůstávají také fenoly, které společně s vitamínem E snižují hladinu cholesterolu v krvi, chrání játra před oxidačním poškozením a tím přispívají k jejich zdraví.

Zdrojem polynenasycených mastných kyselin

Zdravé tuky v rozumném množství mohou přispět také ke zdraví vašeho srdce, například tím, že snižují hladinu cholesterolu v krvi. Spousta lidí též pozitivně hodnotí chuť těchto olejů, která je (v závislosti na druhu) oříšková a dá se použít zejména do studené kuchyně.

Skvělá chuť olejů

Oleje lisované za studena se získávají tak, že se ořechy nebo semena nasypou do válce, kde jsou drceny a lisovány tak dlouho, dokud ze sebe nevydají všechen olej. Obvykle se používá jen velmi nízký ohřev. Díky tomu je v semenech zachována nejenom nutriční hodnota, ale také jejich chuť. Při výrobě se totiž nepoužívají ani chemická rozpouštědla, která mohou výslednou chuť oleje ovlivnit.

Lžíce oleje

Foto: Pixabay

Vynikající v péči o pleť

Oleje lisované za studena se nepoužívají jen v kuchyni. Své využití mají také v kosmetice, kde slouží zejména jako tonikum a zvlhčovač. Mohou být použity na suché vlasy i suchou pokožku, hodí se také jako základ líčení.

Zdroje info:

https://pristineorganics.com/benefits-of-cold-pressed-oils/

https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/cold-pressed-and-regular-oils-know-the-differences-7315131/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8873110/

Foto: Pixabay