Pohankový med: Čím se liší od toho klasického a jaké má účinky?

Pohankový med

Věděli jste, že existuje pohankový med? Typické je pro něj tmavé zbarvení a výrazná chuť pohanky. Kromě klasického čirého medu jsou dostupné také krémové varianty medu. Pohankový med obsahuje velké množství antioxidantů a brzdí odbourávání vitamínu C. Dobrou zprávou zejména pro ženy je, že obsahuje železo. Počítejte také s trošku jinou chutí medu.

Léčivé vlastnosti medu

Pohankový med vzniká tak, že včely opylují zejména pohanku. Med pak chutná i voní po pohance a získává další zdravotní účinky. Díky tomu je bohatší na některé živiny, než klasický květový med. V první řadě zpevňuje a utěsňuje krévy cév, díky čemuž vzniká riziko otoků zejména nohou. Patří mezi antioxidanty, takže dokáže naše tělo ochránit před potenciálně škodlivými volnými radikály. Ty mohou způsobit snížení imunitního systému a celou řadu chronických onemocnění. Díky pohance se lépe vstřebává vitamín C, který je také silným antioxidantem. Urychluje hojení ran, zabraňuje tvorbě modřin a krvácení dásní.

Pohanka

Foto: Pixabay

Množství železa

Již jsme uvedli, že pohankový med je bohatý na železo. Tento prvek je důležitý zejména u žen, které jsou měsíčně vystavovány ztrátě krve. Ve 100 g pohankového medu můžeme najít 5 až 7 % doporučené denní dávky železa. Je ale třeba myslet na to, že pohankový med je stále ještě sladidlo a s jeho množstvím bychom to rozhodně neměli přehánět. Můžete jej použít místo klasického cukru například do kávy, čaje, kaší apod.

Přírodní antibiotikum

Pohankový med řadíme mezi přírodní antibiotika, protože se může pochlubit baktericidními, protizánětlivými a expektoračními vlastnostmi. Užívat jej můžete jako prevenci i léčbu infekcí horních cest dýchacích. Avšak pozor! Pokud jej přidáváte do horkých nápojů, měla by jejich teplota být nižší než 60 °C, protože při vyšších teplotách ztrácí med své léčivé vlastnosti. Ideální je teplota kolem 40 °C.

Regenerace pokožky

Díky tomuto medu můžete dosáhnout rychlejšího zahojení ran. Vzhledem ke zvýšení absorpce vitamínu C dochází ke zklidnění zánětů a podráždění. Med můžete použít v masce proti vráskám (smíchejte lžíci pohankového medu a lžíci bílého jogurtu, nechte na obličeji působit 15 minut).

Zdroj info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/wlasciwosci-lecznicze-miodu-gryczanego

https://www.rehabilitace.info/zdravotni/pohankovy-med-a-zdravi-jake-ma-ucinky/

Foto: Pixabay