Pohankové mléko: mléko s neobyčejnou silou, které by měl znát každý vegetarián

Pohanka

Pohanka je bezlepkové semeno, které obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. To znamená, že se jedná o kompletní zdroj proteinu. A to se o rostlinách jen tak říct nedá. Kromě toho obsahuje pohanka hořčík, železo, mangan, fosfor a měď. Pokud vám pohanka nechutná, můžete vyzkoušet pohankové mléko. Jeho konzumace je mnohem příjemnější, než konzumace vařené pohanky.

Druhy pohankového mléka

Zvolit si můžete z těchto variant: pohankového mléka, které se vyrábí ze syrové pohanky (má více zdraví prospěšných látek, jemnou a travnatou chuť), nebo které se vyrábí z opražené pohanky (nazývá se „kasha“ a má lahodnější, ořechovou chuť). Takže zatímco jedno mléko lépe chutná, to druhé obsahuje více prospěšných látek. Úplně největší sílu má mléko vyrobené z naklíčené pohanky. Pohankové mléko mohou konzumovat lidé s citlivostí na lepek a také ti, kteří mají zvýšenou citlivost na laktózu.

Pohanka květ

Pohanka květ: Zdroj obrázku Pixabay.com

Domácí pohankové mléko

Pohankové mléko je dostupné v každých větších supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou. Vyrobit si je můžete ale také doma. Na začátku si vyberte, jaký druh mléka budete vyrábět. Pokud se rozhodnete pro mléko z naklíčené pohanky, musíte si nechat pohanku několik dní předem naklíčit. Pokud se rozhodnete pro mléko z opražené pohanky, rozprostřete semínka na plech a pečte je 8 až 10 minut.

Postup je stejný

Ať už použijete syrová, opražená nebo naklíčená semena pohanky, následující postup už bude stejný. Půl hrnku pohanky zalijte dvěma hrnky vody a nechte do druhého dne nabobtnat. Poté se špetkou himálajské soli rozmixujte na jemno. Abyste dosáhli opravdu hladké textury, přeceďte nápoj přes plátýnko. Z toho pak vymačkejte co nejvíce mléka. V lednici vám mléko vydrží asi 3 dny. Velice vhodnou kombinací je datlový sirup a pohanka – proto jím můžete mléko osladit.

Prospěšné látky v pohankovém mléce

Jak už bylo řečeno, pohanka a pohankové mléko jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin. Ty si lidské tělo neumí vyrobit, proto je musíme přijímat ve stravě. Tyto proteiny jsou snadno stravitelné. Na 100 g pohanky připadá asi 10 g bílkovin, což je dobrá zpráva pro vegetariány a vegany. Obsah tuku v mléce je velmi nízký: na 100 g mléka připadá pouze 1,8 g tuku. Pohankové mléko navíc obsahuje vitamíny A, B a E a minerály kyseliny listové a manganu.

Pohanka: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com