Pohanka: vláknina, antioxidanty i bílkoviny. Nevyhýbejte se jí!

Kaše z pohanky

Pohanka je dnes už poměrně zapomínanou surovinou, a to i přesto, že je velmi dobře dostupná v obchodech. Stačí narazit na jen trochu větší obchod a v oddělení luštěnin můžete narazit též na pohanku. Její cena není vysoká a můžete ji vařit, smažit či z instantních vloček připravovat rychlé snídaňové kaše. I když je chuť pohanky popisována jako oříšková, na konci může způsobit hořkost. To je důvod, proč ji lidé nemají rádi. Vhodným ochucením se ale nepříjemné chuti můžete zbavit.

Pohanka je prospěšná pro naše zdraví

Díky pohance můžete do svého těla dostat celou řadu prospěšných živin. Obsahuje dobrou dávku hořčíku, ale také bílkovin. To je v rostlinné říši poměrně důležité, protože pohanka může do určité míry zastoupit maso u vegetariánů. Vzhledem k tomu, že je přirozeně bezlepková, hodí se do stravy lidí, kteří se lepku vyhýbají. Má antioxidační vlastnosti, slouží pro zdravé srdce i střeva. Pohanka obsahuje nerozpustnou vlákninu. Je vhodná při hubnutí.

Pohanka

Foto: Pixabay

Mouka, těstoviny či vločky

Pohanka je v obchodech dostupná hned v několika formách, takže si můžete vybrat, která vám bude nejvíce vyhovovat. Pohanka ve formě jednotlivých zrníček se používá k vaření. Můžete si z ní připravit chutnou přílohu nebo ji přidejte do polévek místo těstovin. Zrníčka je možné též usmažit, čímž získáte křupavý element do svých pokrmů. Hodit se to může v krémových polévkách nebo třeba v salátech. U této pohanky trvá nejdéle, než se uvaří. Kratší doba je u lámanky (nalámaná zrna pohanky). Potom je možné koupit mouku, těstoviny z ní připravené či různé směsi, například na palačinky.

Pohanka a její vaření

Vaření pohanky není nic náročného. Pohanku dobře omyjte tak, že ji vložíte do síta pod tekoucí vodu. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Poté přidejte dvě lžíce másla a půl lžičky soli. Toto množství je určeto na jeden šálek pohanky – budete potřebovat asi 1,5 šálku vody. Do vroucí vody přidáme také pohanku a snížíme var. vaříme, dokud se voda nevstřebá, což může trvat 13 až 15 minut. Nepřilnavým pánvím bude vaření pohanky trvat o 2–3 minuty déle. Odstavte a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Poté načechrejte vidličkou a podávejte. Můžete přidat více másla.

Zdroje info:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-cook-buckwheat

https://www.olgainthekitchen.com/how-to-cook-buckwheat/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10171551/

Foto: Pixabay