Ovoce a zeleninu neloupejte. Ve slupce je nejvíce vlákniny

Jablko

Ovoce a zelenina by měly tvořit významnou část naší stravy. To, že právě ve slupce se skrývá nejvíce vlákniny, není žádným tajemstvím. Vláknina je velmi důležitá pro zdravé fungování trávicího systému. Svůj význam má ale také pro kardiovaskulární zdraví, protože pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Taktéž napomáhá detoxikaci. Díky vláknině si usnadňujeme také hubnutí – déle nás zasytí, takže přijímáme menší množství kalorií.

Ovoce, zelenina a jejich slupky

Ve slupce ovoce se nachází až 31 % veškeré vlákniny. Pokud ovoce a zeleninu oloupeme, takového množství vlákniny se zbavíte. A to je veliká škoda! Dejte si pozor, některé slupky jíst nemůžeme, protože jsou nepoživatelné. Typicky se jedná o slupku avokáda, melounu či manga. Zde je ovoce a zelenina, které pravděpodobně loupete, i když byste neměli.

Brambory

Brambory a batáty patří mezi plodiny, které velmi rádi před vařením a konzumací loupeme. Je to ale obrovská škoda, protože až 40 % veškeré vlákniny, kterou obsahují, je ukryta právě ve slupce. Namísto loupání tedy brambory raději pořádně omyjte. Pokud vám vadí vařená slupka, zkuste brambory péct. Pečená slupka je totiž mnohem chutnější.

Kiwi

Kiwi má opravdu nepříjemnou slupku, protože je velmi chlupatá. Avšak nachází se v ní až 50 % veškeré vlákniny! Zatímco většinu lidí pravděpodobně nepřesvědčíme, ti otrlejší se mohou o konzumaci pokusit. Před tím ale zbavte kiwi tvrdých konců a slupku dobře namočte.

Kiwi

Foto: Pixabay

Jablka

Jablka patří mezi ovoce, které můžeme bez problému konzumovat i se slupkou. V ní je ukryto na 45 % veškeré vlákniny jablka. Slupku můžete sušit a používat na přípravu domácího müsli. Loupat ji z jablka je ale ztráta času. Některá jablka prodávaná v supermarketech mají navoskovaný povrch, takže je nezapomeňte před konzumací řádně umýt.

Dýně

Všechny dýně mají poživatelnou slupku. Pravdou je, že některé starší dýně mohou mít slupku poměrně tuhou. S tím si ale můžete poradit jednoduše tak, že dýni upečete nebo uvaříte a rozmixujete na jemno. Tím se nepříjemné tuhosti slupky zbavíte.

Mrkev

Je zbytečné loupat i mrkev. Stačí, když ji před konzumací důkladně omyjete. Je to s ní podobné, jako s bramborami.

Okurka

Okurka je z obrovské části tvořena pouze vodou. Ty nejlepší vitamíny, minerály a vláknina se schovává právě ve slupce. Proto je velmi důležité, abychom okurky neloupali.

Zdroje info:

https://www.mindbodygreen.com/articles/fiber-in-fruit-vegetable-skins

https://aktin.cz/3326-vlaknina-proc-je-tak-zdrava

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/

Foto: Pixabay