Ořechové slupky ani skořápky do koše nepatří – prospějí vašemu zdraví!

Považujeme je za bezcenný opad a přitom je to právě naopak. Nejenom ořechy jako takové totiž obsahují množství cenných látek – minerály a vitamíny počínaje a cennými nenasycenými mastnými kyselinami konče.

Z ořešáku se dá využít prakticky vše – slupky, skořápky i listí. Pojďte se podívat na ty nejzajímavější recepty, které pro vás máme.

Skořápky vlašáků pomohou proti jakémukoliv kašli

Trápí vás suchý nebo vlhký? Potřebujete uklidnit nebo odkašlávat? Ořešáku je to jedno. Vezměte 12 půlek skořápek vlašských ořechů, dobře je omyjte a povařte 20 minut v šálku vody. Sceďte a popíjejte během dne ve 2-4 dávkách. Jen při vlhkém kašli si tu poslední dopřejte nanejvýše čtyři hodiny před spaním.

Díky ořešákovému oplodí si perfektně vybělíte zuby

V ideálním případě ho sbírejte ještě zelené. Poté hrst oplodí povařte 15 minut ve dvou hrncích vody. Nechte vychladnout a všechno rozmixujte na jemnou kaši. Tou si poté čistěte zuby. Stačí nanést na kartáček a vydržet asi pět minut. Opakujte 2-3x denně a už za dva týdny uvidíte první výsledky. Jde o 100% přírodní metodu bez rizika poškození zubů. Neobsahuje žádné abrazivní části ani silné kyseliny. Oleje v oplodí navíc působí lehce dezinfekčně.

Ořešákové listy a oplodí jsou dobré pro vlasy

Použít můžete jejich směs nebo třeba jen samostatné zelené obaly od ořechů. Základem je odvar z jedné hrsti směsi, povařený asi v půl litru vody. Tímto odvarem se posléze oplachují vlasy vždy po umytí. Ořešák přirozeně ztmavuje pigment černých, hnědých a zrzavých vlasů a přitom je přirozeně posiluje. Poradí si i s šedinami, počítejte však s tím, že to nebude hned napoprvé.

Pokud chcete výsledky rychlejší, přelijte odvar do rozprašovače a vmasírujte ho trochu ke kořínkům vlasů každý den. Oplachovat není třeba.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *