Okurky: Jejich složení a vlastnosti jsou pro tělo nezbytné

Okurka 1

Okurky mohou nabídnout pomoc při prevenci před infekcemi, udržování váhy a zlepšení trávení. A protože jsou rychle dostupné a snadno se konzumují, může si je dopřát každý. Okurky patří do čeledi tykvovitých neboli Cucurbitaceae, po boku dýní, tykví a melounů. Tento nízkokalorický přírodní produkt je plný vody a dalších doplňkových látek, mezi něž patří vláknina, vitaminy A, K a C, draslík a vápník. Jedna porce dosahuje téměř 100 gramů, což je třetina středně velké okurky.

Okurka i se slupkou:

  • 15 kalorií
  • 0,1 gramu tuku
  • 3,6 gramu sacharidů
  • 0,5 gramu vlákniny
  • 1,7 gramu cukru
  • 0,7 gramu bílkovin
  • 16,4 mikrogramů vitaminu K (14 % denní hodnoty)
  • 147 miligramů draslíku (3 % denní hodnoty)
  • 2,8 miligramů vitaminu C (3 % denní hodnoty)
  • 16 miligramů vápníku (1 % denně)

Přínosy okurek pro zdraví

Ať už máte rádi okurky syrové, nebo upravené, jejich konzumace prospěje vašemu zdraví. Jsou bohaté na látky zabraňující rakovině, které mohou zajistit vaše buňky a snížit pravděpodobnost trvalého onemocnění. Zde je šest způsobů, jak konzumace okurek prospívá vašemu zdraví:

Zvyšuje hydrataci

Každodenní pití vody je pro vaše zdraví životně důležité. To má vliv na:

  • Trávení
  • Bolesti kloubů
  • Činnost ledvin
  • Paměť a poznávání
  • Regulace tělesné teploty

Ale v případě, že máte potíže s pitím vody, kterou vaše tělo potřebuje, okurky nabízejí křupavější variantu. Obsahují více než 96 % vody. Doplňte množství vypité vody tím, že okurky zařadíte do porce zeleninové směsi.

Posilují kosti

Okurky mají vysoký obsah vitaminu K – obrovskou odměnu pro dobrý stav kostí. Příjem dostatečného množství vitaminu K ve stravě snižuje pravděpodobnost zlomenin kostí a podporuje pevnou kostní hmotu. Pokud je hustota kostních minerálů nízká, zvyšuje to riziko osteoporózy.

Zlepšuje trávení

Voda v okurkách skutečně pomáhá asimilaci – díky ní vaše tělo rozkládá potravu a uchovává doplňky stravy. Vláknina v okurkách navíc udržuje snadný chod těla tím, že usměrňuje vývoj střev, takže si udržíte strategický odstup od zácpy.

Reguluje hladinu cukru

Mají nízký obsah kalorií, sacharidů a cukru. Voda a vláknina v okurkách vás navíc udrží déle syté. Okurky navíc přinášejí výhody pro osoby, které již nyní trpí cukrovkou. Mají vysoké skóre na glykemickém indexu (GI) – hodnotícím systému, který měří, jak rychle potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Zdá se také, že látky zabraňující rakovině obsažené v okurkách by mohly pomoci zmírnit průběh cukrovky a snížit komplikace spojené s infekcí.

Okurka 2
Foto: Pixabay

Zajišťuje boj proti rakovině

Okurky obsahují vysoké množství Cucurbitacinu B – rostlinnou sloučeninu, která má obranný vliv proti rakovinným buňkám. Okurkové slupky také pomáhají jako prevence před rakovinou. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, která snižuje ucpávání střev a chrání před rakovinou tlustého střeva.

Přispívá ke zdraví srdce

Draslík snižuje hmotnost krve tím, že snižuje dopady sodíku. Kombinace vysokého množství draslíku a sodíku obsaženého v okurkách může být pro váš krevní tlak správným krokem. Snížení krevního tlaku není jediný způsob, jakým okurky ovlivňují vaše srdce. Bojuje proti ateroskleróze – tukovým nánosům na stěnách tepen. A vláknina má vliv na snížení hladiny cholesterolu.

Zdroje info: health.clevelandclinic.org, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/

Náhledové foto: Pixabay