Nezralé avokádo není nebezpečné. Jeho konzumace je opředena mýty

Avokádo

Avokádo je plodina, která si získává čím dál větší popularitu. Dnes už existuje spousta lidí, kteří vědí, jak toto ovoce použít. Považujeme je za zdravý zdroj tuků. Je třeba uvést, že pořád ještě jsou to tuky, jejich množství ve stravě je třeba kontrolovat. Kromě nich obsahuje zdraví prospěšné látky, jako je draslík, měď, vitamín B6 a kyselinu listovou. Říká se, že konzumace nezralého ovoce může způsobit zdravotní potíže. Patří do této skupiny toto ovoce?

Nezralé avokádo

To, že je avokádo nezralé, poznáte podle toho, že je příliš tvrdé. Na druhou stranu příliš měkké ovoce už je přezrálé a je pravděpodobné, že bude nepoživatelné (hniloba a další nedobré chuťové vlastnosti, uvnitř jsou hnědé nebo šedé nitky). Nezralé avokádo má hořkou chuť a je příliš tvrdé. Nechutná dobře, takže existuje jen malá pravděpodobnost, že jej zkonzumujete. Dobře zralé ovoce má jednotnou barvu slupky – neměly by se na ní objevovat tmavé skvrny. Vnitřní část avokáda je světle zelná.

Avokádo

Foto: Pixabay

Avokádo a jeho konzumace

Obecně panuje názor, že avokádo je zdravé, ale pouze za podmínky, že je zralé. Jak je to tedy ve skutečnosti? Obsahuje nezralé avokádo něco, co by mohlo poškodit naše zdraví? Odpověď je, že neobsahuje. Sníst nezralé avokádo nezpůsobí žádné zdravotní potíže. Je to ale škoda, protože místo krémové a jemné chuti sníme něco, co nejde pořádně rozdrtit a je hořké a křupavé. Přitom dobrou zprávou je to, že avokádo můžeme nechat dozrát! Stačí vědět, jak na to.

Zrání avokáda

Není to žádná věda. Jednoduše si avokádo vložte do hnědého papírového sáčku. Je třeba, aby byl tento sáček prodyšný, proto papírový. Ponechte na kuchyňské lince při pokojové teplotě asi tři až čtyři dny. Pokud je avokádo v uzavřeném prostředí sáčku, etylen, který při zrání produkuje, mu pomáhá urychlit zrání. Celý proces ještě více urychlíte, když avokádo uzavřete do sáčku s dalšími plody, které při zrání uvolňují etylen. Jsou to například jablka či banány (pokud necháme toto ovoce v blízkosti řezaných květin, dříve zvadnou). V takové případě postačí 1 až 2 dny.

Zralé avokádo

Zralé avokádo poznáte podle toho, že do něj lehce dloubneme prstem. Pokud se slupka ohne a vrátí do předchozího tvaru, je v ideální kondici. Pokud zůstane promáčklé, je přezrálé. Pokud nejde zmáčknout, je nezralé. Správně zralé avokádo je důležitou součástí nejrůznějších receptů. Často je totiž třeba ho rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou. Zde je nejznámější recept:

  • Hummus – do mixéru vložte obsah plechovky cizrny (slité), 3 lžíce olivového oleje, 1,5 lžíce tahini pasty, 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy, 1 utřený stroužek česneku a vše rozmixujeme do hladka. Poté osolíme, opepříme podle chuti a přidáme špetku mletého kmínu. Promícháme a přidáme dvě oloupaná a nakrájená avokáda. Podáváme posypané chilli vločkami a koriandrem.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czy-mozna-jesc-niedojrzale-awokado-cala-prawda-o-egzotycznym,nId,6642171

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34170139/

https://www.cookingclassy.com/avocado-hummus/

Foto: Pixabay