Lipidy jsou základní makroživiny, které v těle potřebujeme

Lipidy

Lipidy jsou přírodní látky, které tvoří základní část buněčných vrstev. V živých formách života v každém případě plní řadu dalších důležitých funkcí, od schopnosti dodávat energii až po zabezpečení vnitřních orgánů. Rozsáhlá skupina lipidů zahrnuje nejen tuky, oleje a vosky, ale také několik vitaminů, hormonů a dalších látek.

Co jsou to lipidy?

Lipidy si lze chemicky představit jako estery vyšších mastných kyselin a alkoholů. Lipidy navíc zahrnují látky, které navzdory tomu, že nemají srovnatelnou strukturu, mají lipidovou povahu. Jedná se o steroly, karotenoidy, látky zabraňující rakovině nebo například vitaminy rozpustné v tucích. Mezi lidmi jsou lipidy známé jako tuky, ale obvykle nejsou z hlediska chemie výživy zcela správně nazývány.

Termín tuk odkazuje na lipid živočišného původu v pevné formě. V každém případě jsou oleje tekuté a vosky mají specifický povrch. Jinými slovy, lipidy převažují nad tuky. Jelikož se jedná o organické sloučeniny s nepolárními a hydrofobními vlastnostmi, nemohou se ve vodě rozkládat. Ať tak či onak, lipidy jsou rozpustné v přírodních rozpouštědlech, jako je metanol, benzen nebo aceton. Lipidy se dělí na:

  •       Jednoduché
  •       Složené
  •       Odvozené

Víte, jaké funkce v organismu zastávají?

V živých formách života plní lipidy výjimečně důležité funkce, v nichž je žádné jiné sloučeniny nemohou zcela nahradit:

  •       Je důležitou součástí buněčných membrán
  •       jsou základní zásobárnou energie v těle
  •       působí jako předstupeň pro další životně důležité látky
  •       slouží jako rozpouštědla pro lipofilní vitaminy (A, D, E, K)
  •       tvoří izolační bariéru tak, že udržují stálou tělesnou teplotu
  •       slouží jako obranný obal, takže obklopuje důležité orgány a mechanicky je chrání
  •       fungují jako transportní lipoproteiny
  •       vytvářejí myelinové obaly neuronů

Pro správné fungování organismu musíme lipidy přijímat z potravy

Lipidy jsou jednou ze tří základních makroživin a mají vysokou kalorickou hodnotu. V porovnání se sacharidy a bílkovinami jsou dvakrát energeticky vydatnější, takže každodenní příjem energie z tuků by měl činit 30-35 % celkového denního příjmu energie. Na druhou stranu se nedoporučuje jít s tuky pod 20 %. Tyto životně důležité doplňky dodávají tělu základní mastné kyseliny, nabízejí pomoc při zadržování vitaminů rozpustných v tucích a jsou zdrojem cholesterolu.

Tuky – jídlo
Foto: Pixabay

Do jisté míry jsou užitečné pro pohodu a zásadní pro správné fungování organismu. Problém nastává, když člověk denně spotřebovává velké množství nekvalitních tuků. Tuky ve stravě mohou být buď živočišného, nebo rostlinného původu. Právě rostlinná strava je hlavní příčinou, která zásadně přispívá k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Živočišné tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami, které zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu v séru. LDL se udržuje v cévách a způsobuje kornatění cév a tepen.

  •       Rostlinné tuky bojují proti ateroskleróze
  •       Působí proti ukládání cholesterolu do cévních stěn
  •       Snižuje sérovou hladinu cholesterolu

Zdroje info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9006469/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/

Náhledové foto: Pixabay