Mohou ořechy způsobit rakovinu? Pouze ty z palmy areka

Arekový ořech

Ořechy považujeme za zdroj zdravých tuků, které jsou prospěšný našemu zdraví. Zejména jsou prospěšné pro náš kardiovaskulární systém, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Svět ale pobouřila zpráva, že podle výzkumů mohou být některé ořechy karcinogenní. Konkrétně by měly způsobovat rakovinu dutiny ústní. Naštěstí se to ale nejedná ořechů, které běžné používáme, jako jsou mandle, vlašské ořechy nebo třeba lískové ořechy. Výzkum se zaměřil na ořechy, které rostou na arekové palmě (Areca catechu), kterým se říká arekové ořechy.

Karcinogenní ořechy

Rakovina dutiny ústní je závažné onemocnění, které každý rok postihuje asi 350 tisíc lidí na celém světě. Za jeho hlavní příčinu bylo považováno kouření. Také strava může ovlivnit zdraví ústní dutiny. Jak ale ukázal výzkum, k tomuto onemocnění může přispět také žvýkání arekových ořechů. Jedná se o plody, které rostou na palmě s názvem areka obecná (Areca catechu).

Areková palma

Foto: Pixabay

Areková palma a její ořechy

Tento strom má svůj původ v jihovýchodní Asii, kde ořechy spolu s betelovými listy žvýká místní obyvatelstvo. Má totiž podobné účinky, jako droga. Nadměrné použití může způsobit závratě a průjmy. Ti, kdo žvýkají ořechy dlouhodobě, se nemohou pochlubit pěkných chrupem. Trpí totiž často na nejrůznější choroby dásní a zubů – hnědé zbarvení zubů je jejich nejmenší problém. Užívání těchto ořechů může být návykové. Uvádí se, že tzv. „betel“ (směs arekových ořechů a betelových listů) jsou čtvrtou nejužívanější drogou na světě (hned po kofeinu, nikotinu a alkoholu).

Rakovina dutiny ústní

Na základě výzkumů vyplývá, že lidé, kteří pravidelně žvýkají arekové ořechy po dobu delší než 10 let, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny ústní dutiny. Už předtím však mohou pociťovat různé nepohodlí v dutině ústní, která jsou způsobena nemocemi dásní a zubů. Samotná palma (areka obecná) je velmi pěknou rostlinou, která se s oblibou pěstuje také u nás jako pokojová rostlina.

Zdroje info:

https://www.who.int/news/item/07-08-2003-iarc-monographs-programme-finds-betel-quid-and-areca-nut-chewing-carcinogenic-to-humans

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-popularne-orzechy-zwiekszaja-ryzyko-raka-niepokojace-wyniki-,nId,6483007

https://en.wikipedia.org/wiki/Areca_nut

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1122751/

Náhledové foto: Pixabay