Máslo, nebo margarín?

Máslo

Pokud chcete alespoň trochu žít dle zásad zdravé výživy, určitě jste si položili i tuto otázku. Máslo nebo rostlinný tuk neboli margarín? Nebo mám konzumovat dokonce sádlo? Margaríny měli řešit problémy s vysokým cholesterolem po konzumaci živočišných tuků. Dnes ale vidíme, že problém není takto černobílý, a že ani margaríny nejsou ideální.

Výše cholesterolu

Otázkou je kolik cholesterolu se nám tvoří po konzumaci výše zmíněných produktů. Na jeden plátek chleba si lidé průměrně mažou asi 20 gramů másla. To znamená, že hmotnost tuku je v těchto 20 gramech asi 16 gramů. Při konzumaci tohoto chleba do sebe tedy dostáváme asi 614 kJ. Máslo obsahuje asi 240 miligramů na každých 100 gramů hmoty produktu. Naopak margarín bývá nejčastěji zbaven tuků a jeho energetická hondota stejné porce je asi 300 kJ. To znamená asi o 314 kJ méně. S přepočtem na gramy tuku to někdy může dělat i jen 8 gramů. Nutno upozornit, že pokud vaříme či pečeme z těchto surovin, spotřebováváme řádově více másla či margarínu a rozdíly se tak zvětšují a jsou patrnější.

Co konzumovat? Obojí střídat!

Margaríny obsahují většinou 60% (někdy i méně) tuku. Při výrobě tohoto produktu nevznikají anji transmastné kyseliny. Jsou také levnější. Pravdou však je, že máslo není vyložené zlo a lidem, kteří nemají žádné zvláštní problémy se zdravím, se konzumace másla doporučuje. Nejlepší je však střádat jak margaríny, tak másla. Pro vhodný stav zdraví je doporučováno totiž asi 35 % tuků ve vaší potravě. Z toho 33% živočišné a 66% rostlinné. Cholesterol přijímaný za den by neměl překročit váhu 300 miligramů.

Pomazánkové máslo

Český výrobek z roku 1977. Češi si jej velmi oblíbili. Evropská unie nás sice přinutila pojmenovat jej jinak než máslo, pořád je však nedílnou součástí naší potravy. Jak je to s jeho hodnotami? Obsahuje zakysanou smetanu a sušené mléko či podmáslí. Obsahuje 31% tuku a asi 42% sušiny. Jde tak o méně tukovou variantu než obě předešlé.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.