Mák: Je nebezpečný, nebo prospěšný? Jeho účinky na naše tělo se různí

Makový závin

V asijských zemích je mák zakázanou potravinou, protože prý může mít psychotropní účinky. Avšak u nás jej konzumujeme běžně, a to klidně i celý den. Mák podáváme také svým dětem. Neděláme chybu? V první řadě je třeba říci, že je rozdíl mezi mákem, který je běžně dostupný u nás, a mákem, ze kterého se získává opium. Z běžného máku setého, který je dostupný na našich polí, je sice možné získat bílou tekutinu, ta ale nemá takové účinky, jako opium získané ze speciální odrůdy – máku opiového.

Mák opiový

Tento druh máku skutečně poskytuje opium, které má velmi silné narkotické vlastnosti. Používá se k výrobě drog – a to již od starověku. Abychom mu ale nekřivdili: tento druh máku se dnes používá na výrobu léků se sedativními a analgetickými účinky (včetně léků, jako je morfin nebo kodein). Tento mák nemůžete sami pěstovat, je to zakázáno zákonem. Pro případné pěstování potřebujete povolení.

Makovice

Foto: Pixabay

Mák setý

Mák polní se může pyšnit červeným květem, často roste jako plevel na polích nebo cestách. V lidovém léčitelství se dříve používal při léčbě mnohých neduhů. Dnes se používá spíše v kosmetickém průmyslu. Mák setý je pak ten, který se používá v potravinářském průmyslu, můžeme jej najít zejména ve sladkém pečivu. Oba tyto druhy máku můžete beztrestně pěstovat v jakémkoli množství.

Bílý a modrý mák

Mák setý je dostupný ve spoustě odrůd. Z hlediska potravinářského je ale můžeme rozdělit na dvě skupiny: mák modrý a bílý. Liší se barvou svých zrníček: mák modrý má semínka modročerné barvy, mák bílý je světlejší, má šedou či šedohnědou barvu. Bílý mák není tolik rozšířený, vyniká jemnější chutí. Protože se sklízí v listopadu, používá se zejména na přípravu svatomartinských rohlíčků. Nutričně jsou na tom oba dva druhy máků velmi podobně.

Modrý mák – účinky

Mák můžeme považovat za velmi dobrý zdroj polynenasycených mastných kyselin. Poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin ale není příznivý, vychází ve prospěch omega-6 mastných kyselin. Příliš mnoho omega-6 mastných kyselin zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice a také zánětů v těle. Z tohoto důvodu bychom mák měli užívat v přiměřeném množství (navíc obsahuje také spoustu kalorií). Mák obsahuje takové vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D E, K). Může se pochlubit antioxidačním působením – pomáhá neutralizovat toxické účinky volných radikálů.

  • Vitamín A působí příznivě na zdraví očí i pokožky.
  • Vitamín D oceníte jako posilovač imunity.
  • Vitamín E je mimořádně silným antioxidantem, působí proti předčasnému stárnutí.
  • Vitamín K působí na srážlivost krve, je také antioxidant.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-zajadasz-sie-makowcem-zobacz-jak-wplywa-na-twoj-organizm,nId,6476745

https://www.health.nsw.gov.au/news/Pages/20221111_00.aspx

Foto: Pixabay