Majoránka jako lék na nachlazení: inhalací se zbavte potíží

Postel

Majoránka je jedno z nejoblíbenějších koření v české kuchyni. Přidáváme ji do polévek nebo třeba bramboráků. Je velmi užitečná nejenom proto, že dokáže naši kuchyni obohatit o aroma. Pokud nás trápí infekce spojené s onemocněním horních cest dýchacích, může přijít vhod. Když pociťujete počáteční slabost ve formě „něco na mě leze“, je čas sáhnout do spíše pro majoránku. Díky inhalaci této bylinky se můžete onemocnění vyhnout nebo alespoň zmírnit jeho průběh a trvání.

Majoránka je domácí lék

Majoránku bychom měli považovat nejenom jako ochucovadlo v kuchyni, ale také jako součást lékárničky. Umí si totiž poradit zejména s takovými stavy, jako je celková slabost, rýma a přetrvávající kašel. V tomto ohledu je dokonce účinnější (a levnější) než léky, které můžete zakoupit v obchodech. Věřit přírodní medicíně se vyplatí už jen z toho hlediska, že bylinky můžete mít po ruce vždy, když se do vás pustí akutní obtíže.

Majoránka

Foto: Pixabay

Proti rýmě a nachlazení

Majoránka je jedním z nejlepších léků na rýmu či nachlazení. Proč? Její inhalací můžete dosáhnout snížení otoku nosní sliznice. Proto je dýchání snadnější i bez nutnosti použití speciálních (návykových) sprejů do nosu. Kromě toho obsahuje látky, které mají expektorační účinky, takže se skvěle hodí také na léčbu vlhkého kašle.

Inhalace majoránky

Pro dosažení výše uvedených prospěšných účinků je dobré majoránku inhalovat. Hodí se to při neprůchodnosti nosu (ucpané rýmě), ale i při zánětech dutin. Do hrnce s vodou dejte vodu a přiveďte ji k varu. Poté nasypte majoránku a odstavte. Nechte několik minut louhovat. Následně si připravte ručník. Hlavu skloňte nad hrnec, přehoďte si ručník přes hlavu a inhalujte několik minut.

Nálev na kašel

Z majoránky si můžete připravit také nálev, který můžete pít na kašel až třikrát denně. Na jednu sklenici vody přijde jedna polévková lžíce sušené majoránky. Stačí zalít bylinku vroucí vodou a nechat 15 minut louhovat. Poté jej sceďte a oslaďte medem, chcete-li dosáhnout lepší chuti. Stejným způsobem můžete vyrobit také kloktadlo, jen do scezené směsi přidáte ještě jednu lžíci olivového oleje.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-inhalacja-z-majeranku-ulzy-podczas-przeziebienia,nId,6463096

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838586/

Foto: Pixabay