Macešky: krásné květiny i prostředek pro naše zdraví

Maceška

Macešky známe všichni jako nenáročné rostliny, které můžeme pěstovat v zahrádce nebo klidně také v interiéru. Mají také zdravotní využití, pro které se používají již celá léta. Tak například jsou prospěšné pro kardiovaskulární zdraví, při gynekologických potížích, ale také při onemocnění močového systému. Jejich použití se vztahuje také na žaludeční a kožní problémy. Jejich použití v lékařství ale má svá pravidla.

Účinné látky v maceškách

V maceškách, které běžně používáme také na ozdobu talířů, protože jsou jedlé, můžeme najít různé prospěšné látky. Mezi jinými jsou to inzulín, kyselina askorbová (vitamín C), kyselina salicylová, silice, tanin, alkaloid violaemetin, polysacharidy. Díky tomu se maceška může pochlubit diuretickými, antiseptickými a expektoračními účinky. Díky přítomnosti zinku, selenu a draslíku je maceška hojně využívána taktéž v kosmetickém průmyslu. K léčbě se používají odvary, tinktury a sirupy.

Maceška

Foto: Pixabay

Macešky v kuchyni

Macešky lze použít také v kuchyni. Obvykle se z nich vyrábí kandované květy, které jsou krásné na pohled a chutné. Taktéž se z nich připravuje čaj. Květy se používají jako dekorace nejrůznějších pokrmů – salátů, sýrových mís, dezertů, jsou ale také ozdobou v želé. Fantazii se ale meze nekladou, takže pokud vás napadne další způsob, jak je využít, můžete se do něj pustit.

Macešky pro krásu

Pleťové vody s obsahem macešek se využívají pro péči o problematickou pokožku. Pokud trpíte na pupínky, vyrážky, oděrky a škrábance, můžete ji využít. Účinná je také pro hydrataci pokožky a získání její jemné a hladké struktury.

Další použití

Extrakt z této rostliny se používá při výrobě léků, které se používají na zlepšení srdeční činnosti, k léčbě aterosklerózy, cévních onemocnění, dermatitidy, lupénky a na ekzémy.

Nebezpečí při použití macešky

Žluté květy macešek obsahují přírodní barvivo E161, které je pro lidské zdraví nebezpečné. Může totiž způsobit poškození trávicího traktu, ale také různé alergické reakce a záněty sliznice. Lidé s hepatitidou by se maceškám měli raději vyhýbat. Možné nežádoucí účinky plynoucí z konzumace macešek jsou zvracení, vyrážka, nevolnost.

Zdroj: https://burea-uinsurance.com/en/pansies-benefits-properties-calorie-content-useful-properties-and-harm/

Foto: Pixabay