Konzumace prošlých potravin: Některé se nebojte snít ani po uplynutí doby použitelnosti

Když nakupujeme potraviny, obvykle při tom sledujeme dobu jejich použitelnosti, která bývá uvedená na obale. Je ale možné jíst jídlo prošlé? Jak je to s minimální dobou trvanlivosti a termínem „spotřebujte do“?

Jídlo se vyhazuje o sto šest

Jeden člověk vyhodí v Evropě průměrně asi 100 kilogramů potravin ročně. U nás v České republice jsme na tom o něco lépe, vyhodíme jen 46 kilogramů na osobu za rok. I tak je to poměrně vysoké číslo a svědčí o tom, že buď lidé nakupují více, než snědí, nebo špatně pochopili termíny uvedené na obalech potravin. V každém případě je škoda, že tolik jídla skončí na skládce.

Foto: Pixabay

Některé prošlé potraviny lze ještě normálně jíst

Minimální trvanlivost totiž uvádí, že dané jídlo bude mít určitou kvalitu do tohoto data, ale lze ho konzumovat i později. Týká se to zejména luštěnin, těstovin, mouky. Naproti tomu termín „spotřebujte do“ označuje mezní dobu, dokdy by se měla potravina zkonzumovat. Bývá to zejména u mléčných výrobků či masa. Může se stát, že po tomto datu bude už potravina závadná, což poznáte snadno už podle pohledu, čichu nebo chuti.

Ale třeba jogurty je kolikrát možné sníst i pár dní prošlé, kdy jim ještě nic není. Nafouknuté víčko je obvykle známkou působení kyseliny mléčné a není třeba se ho bát. U čokolády se někdy objevuje našedlý povlak. Ten není na závadu, jen je signálem, že byla nevhodně skladována. Je možné ji sníst, i když se může stát, že její chuť už nebude tak kvalitní. Něco jiného ale je, pokud už je potravina zasažena plísní. Zde nestačí ten malý kousek dát pryč a zbytek sníst. Plíseň je obvykle prorostlá celou potravinou, i když není vidět. V tomto případě je vyhození jídla jediným správným krokem.

Zdroj info: Jíst či nejíst prošlé potraviny – Prostě zdraví (prostezdravi.cz)

Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.