Kocovina? Zaručené tipy, které stojí za to vyzkoušet

Kocovina

Kocovina je obvyklá součást prohýřené noci. Bolest hlavy, citlivost na světlo i hluk a sucho v ústech jsou typickými příznaky. Než proležet první den v roce v posteli, zkuste raději některý z následujících tipů, které vám pomohou se s kocovinou poprat. Místo základních tipů, jako je dostatečná hydratace (pít hodně vody) nebo česnečka či tažený vývar na druhý den, se pokusíme představit vám méně známé metody.

Doplňte sacharidy

Úplně odstranit kocovinu nejde, leda byste měli nějaký kouzelný proutek. Pití alkoholu může snižovat hladinu cukru v krvi, a to se podílí na bolesti hlavy a únavě – typické projevy kocoviny. Sacharidy jsou pro mozek hlavním druhem paliva, takže jejich doplněním se z kocoviny lépe vzpamatujete. Nejíst po kocovině nic je největší chybou! Dobrými zdroji jsou ovesná kaše, hnědá rýže nebo třeba zelenina a ovoce.

Kocovina a tmavé destiláty

Experimenty ukázaly, že horší kocovinu mají lidé, kteří konzumují tmavé alkoholické nápoje, jako je whiskey, rum či červené víno. Méně pak kocovinu způsobují čiré nápoje, jako je vodka nebo gin. Důvodem může být to, že čiré alkoholické nápoje obsahují jako hlavní formu alkoholu etanol, u těch tmavších už se ve větší míře vyskytuje i metanol. A ten způsobuje horší kocoinu, protože je více toxický.

Alkohol

Foto: Pixabay

Káva nebo čaj

Káva nebo čaj mohou být také způsobem, jak na kocovinu. Nemůžeme je považovat za součást pitného režimu. Obsahují ale kofein, který může pomoci jako stimulant s otupělostí. Alkohol v krvi ale nepomáhá spalovat a nemá žádné jiné výrazné účinky na kocovinu.

Vitamíny B a zinek

Tyto živiny bychom měli konzumovat již před samotným pitím. Ukázalo se totiž, že mohou výrazně snížit intenzitu kocoviny.

Dejte si vajíčka

Hovězí vývar na kocovinu bezpochyby zabírá, ale jen málokdo je schopen si jej vařit s bolestí hlavy a čekat, až bude hotový. To vajíčka jsou na přípravu mnohem rychlejší. Vejce obsahují aminokyseliny, které pomáhají odstranit acetaldehyd z lidského organismu. Acetaldehyd vzniká při metabolismu alkoholu a jeho velké množství může způsobit bolest hlavy, pocení, nevolnost a zvracení.

Banány na kocovinu

Co na kocovinu nejlépe zabírá, jsou banány. Obsahují totiž draslík, který se po pití alkoholu může vyčerpat. A jeho nízké hladiny přispívají k některým příznakům kocoviny. Jeden banán obsahuje 425 miligramů draslíku, tedy asi 12 % doporučené denní dávky. Další potraviny bohaté na draslík jsou avokádo, špenát, pečené brambory či losos.

Doplňte sodík

Další minerál, o který pitím alkoholu přicházíme, je sodík. Zbavit se kocoviny můžeme tedy tak, že jej doplníme. Velmi dobrým zdrojem jsou nakládané okurky, olivy nebo kuřecí nudlová polévka.

Zdroje info:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/7-steps-to-cure-your-hangover-and-ginkgo-biloba-whats-the-verdict

https://www.insider.com/guides/health/treatments/hangover-cure

Foto: Pixabay