Klíčem k bramborákům je jedna věc, kterou téměř nikdo nezná

Bramboráky

Protože jsou opravdu chutné hodně jedinců si čas od času připraví špičkové a pevné bramborové placky. Možná to nejsou ty nejzdravější potraviny, ale když jsou skvělé, jsou opravdu prvotřídní. Víte, jak je vytvořit chutné, mokré a čerstvé? Náš recept obsahuje jednu přísadu, která vám pomůže.

Nepleťte si sodu s práškem do pečiva

Okouzlujícím přípravkem je trocha sody. Protože prášek do pečiva směs prokypří, zvětšuje její objem a dělá ji vláčnou, očekáváme od jedlé sody něco srovnatelného. Funguje to však trochu odlišným způsobem, a proto je dávkování tak důležité. Jedlá soda je třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva, takže bychom s ní měli šetřit.

Co potřebujete?

Pro přípravu bramboráků s jedlou sodou si připravte následující ingredience:

  •       500 g brambor
  •       1 sklenice polohrubé mouky
  •       1/4 lžíce rostlinného oleje
  •       2 vejce
  •       100 ml mléka
  •       5 stroužků česneku
  •       1/2 lžičky jedlé sody
  •       1/4 lžičky soli
  •       1/4 lžičky pepře
  •       majoránka
  •       jarní cibulka

Jak na to?

Brambory nastrouhejte nahrubo. Vejce rozšlehejte v rendlíku a přidejte k bramborám. Vmíchejte mouku, majoránku, pepř a připravte si jedlou sodu. Vmíchejte rozmačkaný česnek a olej a zcela promíchejte. Zahřejte tuk na pánvi. Nalijeme těsto do pánve a vytvarujte tenkou placku. Čím štíhlejší bramborové placky uděláte, tím budou křupavější. Opékejte je do zářivé hnědé barvy, a nakonec je osušte papírovou utěrkou.

Bramborové placky
Foto: Pixabay

Bramborové placky sloužily jako pokrm pro chudé

Ačkoli bramborové placky chutnají skvěle, v žádné kuchařce z vyšší třídy je neobjevíte. Bramborová směs se připravovala ze surových mletých brambor a bramborové placky byly jedním z jednoduchých jídel chudých. V mnohem starších dobách se vyráběly z vařených brambor a přidávalo se do nich trochu mouky. Naštěstí se tento pokrm zachoval až do dnešních dnů a my si je můžeme připravit na mnoho způsobů a vylepšit si je podle sebe.

Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz

Náhledové foto: Pixabay