Jak správně zmrazit houby? Uchovejte v nich cenné živiny

Krájení hub

Mrazení je skvělý způsob, jak můžete zpracovat houby. Zatímco sušení je nejefektivnější z hlediska prostoru (houby zmenší svou velikost téměř o polovinu), mrazení je zase způsob, jak v nich zachovat maximální počet živin. Předtím, než je dáte do sáčku, který vložíte rovnou do mrazící části lednice, je ale dobré houby blanšírovat nebo restovat. Právě díky tomu jim pomáháte získat lepší strukturu, chuť a také zachováte živiny v nich.

Použití zmrzlých hub

Houby mohou být po rozmrazení nasáklé vodou a nemají takovou strukturu, jako měly, když byly čerstvé. Nenechte se ale odradit. Do pokrmů používejte houby rovnou z mrazničky – nerozmrazujte je. Pamatujte si, že zamrazit se dají také houby čerstvé, jenom nakrájené. Ty ale ztrácí svou nutriční hodnotu. Ideální je proto dát si tu práci a houby zpracovat.

Houby

Foto: Pixabay

Mrazení syrových hub

Houby jednoduše nakrájíte tak, jak je nejčastěji používáte – na plátky, na kostičky, na čtvrtky, půlky nebo dokonce vcelku. Naskládejte jednotlivé kousky na tác tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a dejte do mrazáku. Až jsou houby zmrazené, můžete je sesypat do jednoho sáčku a skladovat v mrazáku. Tímto způsobem se jednotlivé kousky hub na sebe nenalepí.

Blanšírované houby

Výhodu této metody je to, že jim nepřidáváte žádnou kalorickou hodnotu. Jednoduše houby očistěte a nakrájejte tak, jak je nejraději používáte. Dejte do koše na napařování. V hrnci smíchejte vodu se lžičkou citrónové šťávy (která zabrání tomu, aby houby přišly o svou barvu) a přiveďte je k varu. Pak hned vložte houby připravené v košíku a přikryjte poklicí. Hladina se nesmí dotýkat koše na napařování.

  • Celé houby blanšírujeme 5 minut.
  • Čtvrtky či menší celé houby blanšírujeme 3,5 minuty.
  • Plátky hub blanšírujeme 3 minuty.

Poté houby vyjmeme a ihned ponoříme do nádoby s ledovou vodou. Zde je necháme přesně tak dlouho, jak jsme je blanšírovali. Vyjmeme, necháme je okapat a naskládáme je na tác vyložený pečícím papírem. Nechte je zcela vychladnout. Následně je necháme zmrazit. Poté už je můžeme vložit do sáčku, odsajeme přebytečný vzduch. V mrazáku vydrží v ideálním stavu asi 3 měsíce.

Restované houby

Restování hub je o něco méně náročný proces, protože nepotřebujete misku s ledovou vodou. Nicméně přidaný tuk zvyšuje kalorickou hodnotu hub. Jak na to? Houby očistěte a nakrájejte na požadované kousky. V pánvi rozpusťte kousek másla a restujte na něm houby (časy jsou stejné jako v případě blanšírování). Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a zmrazte. Následně seskládejte do sáčku, odsajte z nich co nejvíce vzduchu a vložte opět do mrazáku. Spotřebujte do 3 měsíců.

Zdroje info:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-freeze-mushrooms

https://www.marthastewart.com/8327461/how-to-store-mushrooms

Foto: Pixabay