Smoothies

Jak si vyrobit drinky zdraví?

Ptáte se, jak zvýšit příjem živin, které jsou dobré pro naši imunitu? Odpověď je jednoduchá, dejte si smoothie nebo džus a to vyrobený přímo u vás doma!  Džusy a smoothie jsou totiž přímí dodavatelé živin a také energie.

Co je základem smoothie a džusů?

Základem smoothie a džusů, jakožto nutričně bohatých nápojů, je základem syrová zelenina a ovoce. Džus se od smoothie liší jen tím, že je z ovoce a zeleniny odstraněna dužina, naopak u u smoothie je zachována. Do smoothie  pak můžete přidat ještě další ingredience, které budou nutriční hodnotu toho nápoje ještě zvyšovat, jako např. lněný olej, semínka či práškové přísady. Všechny ingredience nakonec jen rozmixujete a je hotovo.

Jaké vybavení potřebujete?

Na džusy je třeba odšťavňovač. Trh nabízí dva druhy a to šnekové a odstředivé odšťavňovače.  Odšťavňovač, který funguje na principu odstředivé síly, protlačuje šťávu z použitých surovin přes otočné síto. Zbylá drť se pak vyhazuje automaticky do sběrného koše. Je to velmi snadné a rychlé. Šnekový odšťavňovač naopak lisuje šťávu z ovoce a zeleniny při nízké rychlosti, ale za to velice důkladně.  Pro výrobu smoothie si většina asi zakoupí přímo smoothiemaker, tedy mixer určený na smoothie. Můžete však použít i normální mixer nebo tyčový mixer. S tyčovým mixer si však neporadíte se syrovou kořenovou zeleninou nebo oříšky.  Před nákupem mixeru nebo odšťavňovače se určitě vyplatí menší průzkum trhu, jak jsou zákazníci před vámi s výrobkem spokojeni a také jaký má zařízení výkon, protože na výkonu závisí i to, jak si daný mixér poradí s tvrdšími surovinami.

Špenátový džus

Pokud máme vybraný odšťavňovač, můžeme se konečně pustit do výroby džusu, konkrétně jednoho zeleného, ale velmi zdravého džusu. Budete potřebovat jen 3 hrsti čerstvého špenátu, 1 lžičku rozmarýnových jehliček, 1 salátovou okurku, 1 jablko a citrónovou šťávu z půlky citrónu. Do špenátových listů zabalte rozmarýn a dejte spolu s ostatními ingrediencemi do odšťavňovače a zpracujte. Citrón můžete přidat buď přímo do odšťavňovače k ostatním surovinám, nebo ho vymačkat zvlášť a přidat až na závěr už do vzniklého džusu.

tereza.hubikova@seznam.cz'

Studentka logopedie se zájmem nejen o řeč, ale i o zdraví, přírodu,cestování, čtení knih a další. Snad texty nikoho neurazí a budou se líbit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *