Dipy a majonéza

Jak jednoduše poznat kvalitní majonézu

Milujete nejrůznější saláty či pomazánky? Pak jistě víte, že se při jejich výrobě neobejdete bez majonézy. Právě ona představuje jednu ze základních ingrediencí, na které by se v žádném případě nemělo zapomínat. Na trhu jsou různé majonézy vyznačující se rozličnými vlastnostmi. Právě proto jsme pro vás připravili malého průvodce, díky kterému by pro vás už nemělo být složité vybrat takovou majonézu, jež se nejvíce přiblíží tradiční domácí.  

Majonéza a paragrafy

Určitě začneme tím, co by měla dle platných zákonných norem majonéza obsahovat. Jak obsah žloutku, tak i oleje a ostatních surovin upravuje nová vyhláška Ministerstva zemědělství České republiky. Důležitý je hlavně obsah kvalitního oleje. Ten by se měl pohybovat od 50 do 85 %. Nízkoutučné produkty obsahující od 10 do 49 % už nelze označit oním slovem majonéza. Jinak musí majonéza obsahovat také minimálně 2 % žloutku. Jedná se tedy cca o jeden žloutek na kg majonézy.

Burger

Burger: Zdroj obrázku Pixabay.com

Jak by měla vypadat kvalitní majonéza

Vynikající majonéza se pozná už podle vůně. Ta je jenom mírně nakyslá a vonět může také po koření, jež se použije. Co se týká chuti, tak ta bude stejně tak nakyslá a budou cítit použité přísady. Jakákoli pachuť je nemyslitelná. Konzistence majonézy musí být v polotekutém stavu, připomíná do jisté míry pastu. Oddělovat se nesmí olej, ale vzduchové dutinky se připouštějí. Jasně tak hovoří vyhláška Ministerstva zemědělství ČR č. 69/2016 Sb. Většina spotřebitelů řeší původ samotné majonézy, cenu a velikost balení. Pozor je třeba dát na přítomnost zahušťovadel, barviv a dalších látek.

Jaké majonézy milují Češi?

V Evropě se poměrně hodně liší chuťové preference jednotlivých lidí. Češi mají rádi majonézu mající spíše světlejší žlutou barvu. Chuť by měla mít čistou bez výraznějšího zabarvení a konzistence musí být napůl mezi hustou a tekutou. Německé majonézy jsou pro našince poměrně kyselé a ty jež se vyrábí na Balkáně také příliš nemusíme. Jejich základem je totiž slunečnicový olej.

Dipy a majonéza: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *