Hrst mandlí každý den pro vaše zdraví

Mandle

Mandle jsou součástí různých nezdravých a sladkých pokrmů, takže spousta lidí získala dojem, že se k dietě nebo ke zdravému stravování nehodí. Opak je pravdou! Jen je potřeba vědět, jak je konzumovat. Úplně nejlepší je jíst je součástí jiného zdravého pokrmů (salátů, müsli, tyčinek z ovesných vloček apod.), nebo jen tak. Pokud se pustíte do jejich konzumace jen tak, ujistěte se, že to nepřeženete s množstvím. Vyplatí se nabrat si hrst do misky. Větší množství se nedoporučuje, jsou totiž zdrojem tuků (zdravých tuků).

Mandloň je nádherný strom

Mandloň je nádherná, zejména když kvete. To je pak obsypána nádhernými květy, které šíří až omamnou vůni. Jejich nevýhodou je ale to, že kvetou poměrně brzy a přitom jsou na mrazík poměrně citlivé. Naštěstí kvetou postupně, takže část úrody se dá zachránit. Protože jsou zcela nebo částečně cizosprašné, je dobré pořídit si hned několik stromů.

Mandle

Foto: Pixabay

Jak jíst mandle?

Hledáte zdravé způsoby, jak si mandle vychutnat? Jejich výhodou je přirozená sladkost i bez přidaného cukru. Dneska už můžete mandle do své stravy zahrnout také ve formě mandlového mléka nebo mandlové mouky. Ideální jsou pro lidi, kteří jsou citliví na laktózu a nemohou konzumovat kravské mléko, nebo celiaci, kteří mají zvýšenou citlivost na lepek.

Nutriční obsah mandlí

Mandle obsahují mastné (Omega-3) kyseliny, bílkoviny, vlákninu, hořčík a vitamín E. Díky tomuto obsahu můžeme říci, že mandle podporují srdeční zdraví, zlepšují kognitivní funkce mozku a schopnost učit se. Dále jsou skvělé pro podporu dobré paměti, zdravé kosti i správnou hladinu krevního tlaku. Vitamín E se považuje za „vitamín mládí“, takže se často využívá i v kosmetickém průmyslu v produktech proti stárnutí.

Mandle a hubnutí

Mandle se doporučují při dietách, protože si dokážou poradit s tuky v oblasti břicha. Vláknina napomáhá zdravému trávení, zasytí nás na delší dobu. To všechno je při hubnutí důležité. Jsou dlouhodobým zdrojem energie, čímž se liší například od jednoduchých cukrů, které nás nakopnou, ale pak rapidně naši energii sníží. Některé studie uvádějí, že pro lepší stravitelnost je dobré je namočit před konzumací ve vodě alespoň na 8 hodin.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zdravi/mandle-zdravi-30000621.html

Foto: Pixabay