Guarová guma a bezlepkové pečení

Guarová guma

Guarová guma se používá napříč různými druhy výroby. Nejen v potravinářství, ale také v papírenství, při výrobě tkanin, jako pojivo v keramických předmětech, ve farmacii a má i další použití. Guarová guma se prodává ve formě bílého prášku, který je velice dobře rozpustný ve vodě a působí zejména jako zahušťovadlo. Velmi často se používá také u bezlepkového pečení, kde zajišťuje pružnost pečiva, kterou obvykle dodává lepek.

Pečení s guarovou gumou

Guarová guma má skvělé vlastnosti, pro které ji používáme při pečení. Zahušťuje těsto, a to dokonce osmkrát lépe, než například kukuřičný škrob. Zlepšuje také strukturu těsta a drží uvnitř vzduch, což napomáhá kynutí těsta. Její výhodou je vysoký obsah rozpustné vlákniny a nízký obsah kalorií, což napomáhá pro správné trávení. Guarová guma nemá žádnou chuť ani zápach, takže neovlivňuje výslednou chuť vašich pokrmů.

Pečivo

Foto: Pixabay

Základ při bezlepkovém pečení

Pokud jste se rozhodli pro pečení bez lepku (ať už ze zdravotních nebo osobních důvodů), budete potřebovat asi lžíci prášku guarové gumy na každý šálek bezlepkové mouky pro kynuté pečivo. Do pečiva, kam používáte místo droždí jedlou sodu nebo kypřící prášek, postačí asi jen čtvrt lžičky na šálek mouky. Guarová guma může v receptech nahradit kukuřičný škrob: stačí jej přidat v osminovém množství (tj. 1 lžičku kukuřičného škrobu nahradíte 1/8 guarové gumy).

Použití místo mouky

Guarovou gumu je možné použít také na místo mouky. V takovém případě je potřeba odměřit 1/16 požadovaného množství mouky (na místo 1 kg mouky dejte jen 160 g guarové gumy). Pro zahuštění je dobré pracovat se surovinami, které mají pokojovou teplotu (máslo, vejce je třeba vyndat z lednice co nejdříve). Pokud se bojíte hrudek, je dobré guarovou gumu nejprve rozšlehat v malém množství tekutiny, než ji smícháte se zbývajícími ingrediencemi.

Zdroj: https://www.guarresources.com/guar-baking-recipes/

Foto: Pixabay