Cibule
01/10/2018
Kategorie: Novinky, Tipy a triky

Co všechno cibule obsahuje?

Za štiplavé aroma cibule může silně éterický olej. Tento olej tvoří více než sto různých látek a nejhojněji zastoupen Alicin, který má antibakteriální a protiplísňové účinky. Silice a další látky v cibuli dokážou posílit srdce, krevní oběh, čistí krev a zpevňují cévy.  Z minerálních látek obsažených v cibuli je to draslík, sodík, vápník, hořčík, mangan, železo, měď, fosfor, síra i zinek.  V cibuli najdeme také vitamín C, který zvyšuje obranyschopnost. Dále vitamíny řady B, konkrétně vitamín B1 působící příznivě na paměť a nervovou soustavu. Pak B2 důležitý po pokožku, vlasy a nehty a ještě vitamín B3 snižující hladinu ,, špatného‘‘ cholesterolu.

Cibule a její další léčivé účinky

Je prokázáno, že cibule pomáhá zvyšovat hustotu kostí. Dále je bohatá na enzymatické látky, které zpomalují  rozklad inzulinu a prodlužuje  jeho účinek v těle, takže vhodná i pro diabetiky. Cibule má také příznivý účinek na trávící procesy.  Mimo jiné zvyšuje produkci moči a díky zásaditému účinku pomáhá s vylučováním odpadních látek, proto je vhodná jako součást diety pro pacienty s infekcí ledvin, ledvinovými kameny nebo dokonce ledvinovým selháním.  Stejně působí i při detoxikaci jater nebo při selhání jater.

Recepty z cibule

A jak cibuli konzumovat, aby pro nás byla prospěšná a dobře stravitelná?  Jednou z možností je samozřejmě nakrájená cibule. Další možností je nahrubo nakrájet cibuli, posypat ji cukrem nebo smíchat s medem nechat odstát přes noc.  Šťáva, která se uvolní, vám uleví např. od kašle. Připravit se dá také cibulový čaj.  Do půllitrového hrnku dáte dvě oloupané a nákrájené cibule, které následně zalijete vroucí vodou a necháte 15 minut luhovat.  Nakonec cibuli sceďte, oslaďte a popíjejte při virózách, chřipce nebo onemocnění průdušek.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *