Zuby
06/12/2018
Kategorie: Novinky, Tipy a triky

Čištění zubů, jaké chyby děláme?

Čistění zubů, každodenní rutina. Minimálně dvakrát za den děláme tuto činnost všichni. Každý má svůj styl a techniku umývání zubů. Je však správná? Neškodíme si spíše? Pojďme se podívat, jaké nejčastější chyby u čištění zubů kartáčkem děláme.

Krátká doba

Jedním z největších hříchů, za který nám naše zuby nepoděkují, je určitě krátká doba jejich čistění.  Jde o jeden z nejdůležitějších atributů dobré ústní hygieny. Podle zubařů, kteří vycházejí z praxe jejich klientů, je průměrná doba čištění asi 40 sekund. To však v žádném případě nemůže stačit. Zvláště pokud máte měkký kartáček, je zapotřebí používat jej opravdu delší dobu. Druhým dechem však musíme dodat, že nastavení striktního času není možné a vlastně asi i nežádoucí. Nejlepší je vždy po čištění zkusit jazykem hladkost povrchu zubů.

Špatné pomůcky

Není to jen o technice, dost udělá i kvalita pomůcek. Mnoho lidí třeba používají tvrdé nebo střední kartáčky. Ty by se však téměř neměly používat. V poslední době je trend, vůbec je nekupovat a mezi lékaři, vůbec je nedoporučovat. Druhá věc jsou ultra tenké kartáčky. Zaprvé si s nimi většinou nevyčistíte zuby kvalitně, zadruhé při dlouhém používání jsou jejich štětinky roztřepené a paradoxně působí jako ty velmi tvrdé kartáčky. Tedy odhalují krčky. Nejlépe tedy používat měkké kartáčky s rovnými štětinkami.

Amatérské bělení zubů

Jedna z nejhorších věcí, co můžete pro vaše zuby udělat, je využít nějaké „babské“ rady a bělit si zuby sám doma. Jde o velký zásah a nápor pro zuby, dobré je tedy, když se toho ujme profesionál. Lékaři využijí peroxid vodíku a bezpečně zuby vybělí. Pokud však zkusíte třeba velmi oblíbenou alternativu ve formě jedlé sody, budete mít mikroskopicky poškrábané zuby, což může vést k odvápnění skloviny a podráždění dásní. Pokud tedy nemáte bílé zuby, což nemusí být znak špatné hygieny, ale jen genetické výbavy, nechte to radši na odbornících.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *