Broskve vs. nektarinky. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Broskve

Jedny jsou chlupaté a druhé hladké – to je hlavní rozdíl, který je mezi broskvemi a nektarinkami. Zdaleka ale není jediný. Broskve i nektarinky obvykle dozrávají v srpnu, takže mají i stejné období sklizně. Podobnou mají barvu dužinu a také pecku. Pokud bychom tyto plody oloupali, aby nebyla vidět kůže a dali vám ochutnat, o které ovoce se jedná, mohli byste mít problém je správně určit.

Broskve a nektarinky: sesterské ovoce

Broskve i nektarinky mají podobnou barvu, a to jak dužiny, tak také slupky. Dužina je šťavnatá, takže ji můžeme použít nejenom jako svačinku, ale také k uhašení žízně. Broskve i nektarinky patří do stejné čeledi. Oba obsahují cukr (proto jsou sladké) a také vlákninu. A společného mají mnohem víc. Stejně tak existují i aspekty, ve kterých se značně liší.

Nektarinky

Foto: Pixabay

Obsah cukru

Samozřejmě platí, že čím je ovoce zralejší, tím více cukru bude obsahovat. Jak nektarinky, tak také broskve mají určitý obsah cukru. Množství obsažené v jednotlivém ovoci je ale různé. Broskve obsahují ve 100 g asi 5,2 g fruktózy (ovocný cukr), kdežto nektarinky 6,3 g na stejné množství. Z toho vyplývá, že broskve jsou sladší. Kromě toho obsahují také více vlákniny. To z nich činí ovoce vhodnější pro diabetiky. Jinak se ale jedná o nízkokalorické ovoce, které se může pochlubit také nízkým glykemickým indexem.

Obsah vlákniny

Vláknina je látka, která je extrémně důležitá pro zdraví trávicího systému, ale také při hubnutí. Funguje jako jakýsi „kartáč“ střev, což znamená, že je dokonale pročistí. Vláknina stimuluje střevní peristaltiku a zrychluje metabolismus, pomáhá čistit tělo od toxinů a zplodin látkové výměny. To všechno jsou vlastnosti, které hledáte, když se snažíte hubnout. Ve 100 g broskví je obsaženo 1,9 g vlákniny, ve stejném množství nektarinek pak 1,2 g vlákniny.

Antioxidanty v ovoci

Zatímco na vlákninu a cukr vedou broskve, v množství vitamínu E je předčí nektarinky. Vitamín E je antioxidant, který zpomaluje předčasné stárnutí kůže a mozkových buněk. Funguje také jako prevence závažných onemocnění, jako je demence, Alzheimerova choroba nebo dokonce rakovina. Dalším významným antioxidantem v tomto ovoci je betakaroten. I toho mají nektarinky více než broskve, a to až šestinásobně. Betakaroten je dobrý pro zdravou pokožku a oči.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-brzoskwinie-czy-nektarynki-ktore-wybrac,nId,6209755

https://www.vmd-drogerie.cz/broskev-nebo-nektarinka/

Foto: Pixabay