Bílkoviny jsou i v zelenině. Jezte je, pokud chcete hubnout

Brokolice

Bílkoviny naše tělo potřebují v obrovském množství. Nemusíme je ale přijímat pouze z živočišných produktů. Bílkoviny jsou důležitou součástí lidské stravy, pomáhají stavět svaly. Také ale zasytí na delší dobu, takže jsou vhodné i pro hubnutí. Konzumujeme-li je jako součást zeleniny, získáváme ještě další živiny, které daná zelenina má. Jakou zeleninu se tedy vyplatí upřednostnit před ostatními druhy?

Bílkoviny v zelenině

Bílkoviny se nachází ve všech buňkách našeho těla. Staví a opravují tkáně, pomáhají produkci enzymů a hormonů. Jsou důležité také pro zdraví a růst kostí, svalů, kůže. Potřebné jsou také jako zdroj energie. Bílkoviny transportují hemoglobin, který dodává kyslík do všech našich buněk. Kromě toho také pomáhá transportovat minerály a vitamíny do buněk, které je potřebují.

Brokolice

Brokolice obsahuje mezi rostlinnými zdroji jeden z nejvyšších obsahů bílkovin. Současně má nízký obsah tuku a kalorií. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. To vše je prospěšné pro lidské zdraví. V brokolici najdeme kyselinu listovou, mangan, draslík, fosfor, vitamín K a vitamín C. Má protirakovinné účinky.

Hrášek

Foto: Pixabay

Hrách

Také hrách je bohatý na rostlinné bílkoviny. Kromě toho obsahuje malé množství tuku a cholesterolu. Díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na delší dobu. Mezi další prospěšné látky obsažené v hrachu patří mangan, měď, fosfor, kyselina listová, zinek, železo a hořčík. Kromě nich zahrnuje i kumestrol, což je látka, která působí jako prevence rakoviny žaludku.

Kapusta

Kapusta obsahuje kromě vysokého množství bílkovin také antioxidanty. Díky nim vám může pomoci předejít některým závažným onemocněním. Obsahuje také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamíny K, C, A a B6. Dále pak vápník, draslík, mangan a hořčík. Nemusíte ji jíst jen dušeno, ale také restovanou. Do polévky ji můžete přidat až na posledních pár minut, díky čemuž se nerozvaří. Rozvařená kapusta je totiž něčím, z čeho má spousta lidí hrůzu.

Kukuřice

Kukuřice sice může mít poměrně vysoký obsah sacharidů, těší se ale nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin. Kromě toho se pyšní obsahu thiaminu, vitamínu C a B6, kyseliny listové, hořčíku, fosforu a dalších. Můžete ji přidat do polévek, na pizzu či do zeleninových salátů.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/7-protein-rich-vegetables-you-must-add-to-your-diet/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760812/

Foto: Pixabay