Bezový ocet: jednoduchý recept, který si pořadí s řadou neduhů

Bezový ocet

Bezový ocet je důkazem, že v jednoduchosti je síla. Stačí smíchat ocet a bezové květy, nechat chvíli odstát a získáte navoněný ocet. Jeho použití je téměř univerzální. Obrovskou výhodou je to, že bezový ocet vydrží při správném skladování klidně i několik let. Čas na jeho výrobu přichází na přelomu jara a léta, kdy černý bez kvete. Je to velice levný recept, který rozhodně za vyzkoušení stojí!

Ocet na výrobu

Na přípravu bezového octa můžete použít v podstatě jakýkoli kvalitní světlý ocet. Nejlepšími možnostmi jsou bílý vinný nebo jablečný ocet. Jsou ale i tací, kteří nakládají do rýžového octa. Klasický kuchyňský ocet je pro tento recept chuťově příliš drsný, a proto se raději pro tento recept nepoužívá.

Bezový květ

Foto: Pixabay

Sběr bezových květů

Bezové květy sbírejte za slunečného dne v době, kdy na sobě již nemají rosu. Ta by mohla způsobit, že by květy zplesnivěly (a to i když je naložíte do octa). Smíchat bezové květy s octem je otázka několika minut, počítejte ale s tím, že budete muset nechat směs ležet alespoň dva týdny, aby se chuť pořádně rozvinula. Bude třeba nasbírat tolik květů, abyste jimi naplňovali zavařovací sklenici. To vám nedá téměř žádnou práci.

Bezový ocet recept

Květy bezu dejte do sklenice a zalijte octem. Snažte se o to, aby všechny květy zůstaly ponořené. Zavařovací sklenici přikryjte sáčkem a zagumičkujte u hrdla. Dejte na okenní parapet, kde bude ležet po dobu 14 dní. Každý den protřepejte, abyste minimalizovali riziko plísně. Po 14 dnech sceďte přes jemné plátýnko a rozdělte do několika malých lahviček. Pro jeho příjemnou chuť se používá do salátových zálivek, upotřebíte jej ale jako lék na horečku nebo namožené svaly. Při horečce se vyrábí zábaly na ruce a nohy (pozor, pouze v případě, že jsou horké i končetiny, jinak se zábaly nepoužívají).

Použití bezového octa

Bezový ocet můžete použít jako klasický neochucený recept, a to v těch receptech, kde vám nebude vadit květinové aroma. Obvykle se hodí zejména do zeleninových salátů. Skvělý je například k přípravě jednoduché vinaigrette dresinku (50 ml octa a 150 ml olivového oleje, 1 lžičku soli a 1 lžičku medu protřepte ve sklenici), který je vhodný také na ovocné saláty. Skvěle se hodí například k jahodám nebo melounu. Smíchejte 50 m octa a 2 lžičky medu a směsí zalijte čerstvé jahody.

Zdroje info:

https://tastebotanical.com/elderflower-vinegar/

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/ocet-bezinkove-kvety-20300526.html

Foto: Pixabay