Antioxidační dieta: strava, díky které předejdete mnohým nemocem

Bobule

Antioxidanty jsou velmi důležitými látkami, které fungují jako prevence i lék mnohých nemocí. Pokud se zaměříte na potraviny, které obsahují celou spoustu antioxidantů, můžete nejen docílit lepšího zdraví, ale také zhubnout. Je to snazší a levnější způsob, než používat dnes tolik oblíbené doplňky stravy. Ty často užíváme, aniž bychom přesně věděli, jaké množství kterého vitamínu nebo minerálu máme denně užívat a kolik užívat zvládáme v rámci potravy. Doplňky stravy by měly být záchranou, pokud živinu nedostáváme ze stravy v potřebném množství – ne náhražkou plnohodnotné stravy.

K čemu jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou látky, které mají zvláštní schopnosti. Dokážou eliminovat volné radikály v lidském těle. Ty mohou, ale také nemusí být škodlivé. Mohou způsobit celou řadu nemocí, včetně rakoviny. Právě konzumací antioxidantů můžete tedy takovým chorobám předejít – a navíc můžete ještě zpomalit projevy stárnutí. Antioxidanty vás tedy udrží nejen zdravé, ale také mladé a krásné.

Druhy antioxidantů

V podstatě existují pouze dva druhy antioxidantů: endogenní a exogenní. Endogenní antioxidanty si umí tělo sám vyrobit, exogenní pak jsou ty, které je zapotřebí přijmout v potravě. Oba dva druhy antioxidantů jsou pro lidské zdraví důležité.

Losos

Foto: Pixabay

Zdroje antioxidantů

Základními zdroji antioxidantů jsou ovoce a zelenina. Nejvíce je jich obsaženo v těchto druzích: artyčoky, červená řepa, rajčata, petržel, mrkev, špenát, avokádo, pepř, mrazem sušené ovocemrazem sušené ovoce, borůvka, brusinky, agónie, černý rybíz, maliny, jahody, modré hrozny, jablka, granátová jablka, citrusy, meloun a další. Mezi důležité zdroje antioxidantů patří také losos, drůbeží maso, oříšky, kakao, čaj (obzvláště zelený), bylinky, řepkový olej a víno.

Jídelníček

A pokud vás zajímá, jak by mohl vypadat takový jídelníček antioxidační diety, pak zde je ukázka:

  • Snídaně: müsli s jogurtem a hrstí směsi vyrobené ze sušeného ovoce, oříšků, bobulí (borůvky, maliny) nebo třeba strouhaného jablka. Smoothie z červené řepy a špenátu.
  • Svačina: plátek celozrnného chleba s avokádem a rajčaty, šálek zeleného čaje.
  • Oběd: Krůtí prsa pečená v troubě, hrst dušené zeleniny, pečená červená řepa, čerstvý špenát a rajčatový salát.
  • Večeře: Omeleta s rajčaty, ořechy a špenátem ochucená orientálním kořením. Šálek zeleného čaje.

Antioxidanty jako doplňky stravy

Na závěr ještě připojujeme jedno varování, které se týká antioxidantů, které si můžete koupit ve formě tablet. Pokud se zaměříte na stravu, která je přirozeně bohatá na antioxidanty, pak není potřeba je doplňovat prostřednictvím doplňků. Důvodem je to, že nadbytek antioxidantů může způsobit zdravotní problémy.

Zdroj: https://porady.interia.pl/medycyna-alternatywna/news-dieta-antyoksydacyjna-antidotum-na-wszelkie-choroby,nId,4908762

Foto: Pixabay