Allulóza: nízkokalorické sladidlo, vhodné i pro diabetiky

Břicho

V poslední době stoupá zájem o klasickou náhražku cukru, který obsahuje příliš mnoho kalorií a přitom zvyšuje hladinu cukru v krvi. Existují sladidla, jako je například xylitol, stévie, erythrytol nebo právě allulóza, které mají mnohem nižší počet kalorií. Jsou tedy vhodné pro lidi, kteří se snaží zhubnout, ale nedokážou si odepřít nějakou tu sladkost (například v kávě). Jejich výhodou je to, že jich nemusíte používat více, než klasického cukru.

Co je allulóza?

Allulóza je nízkokalorický cukr, který je obsažen v pšenici, fících či rozinkách. Obsahuje o 90 % méně kalorií, než běžný cukr. Přitom dosahuje až 70 % jeho sladkosti. Nabízí se tedy jako skvělá alternativa klasického cukru. Vzhledem k tomu, že se v přirozené formě vyskytuje jen ve velmi malých množství, není to, co kupujeme jako allulózu v obchodech přirozenou allulózou. Jedná se o uměle vytvořený cukr. Allulóza se nevstřebává do těla a proto nevytváří takový kalorický příjem, jako klasický cukr.

Cukr

Foto: Pixabay

Je to bezpečné?

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) považuje allulózu za bezpečné sladidlo. Schválena byla již v takových zemích, jako je Japonsko, Mexiko, Singapur a Jižní Korea. V Evropě a Kanadě jsou o něco přísnější předpisy a allulóza je v současnosti považována za novinku to znamená, že podle norem ještě nebyla dostatečně dlouho dostupná pro dostatečné testování. V těchto zemích bude tedy zapotřebí více studií, než bude schválena jako bezpečné sladidlo.

Jak allulóza chutná?

Její chuť je velmi podobná klasickému cukru. Jiná umělá nebo alternativní sladidla chutnají jinak, což spousta uživatelů odrazuje. Navíc na 1 gram (1/4 lžičky) allulózy připadá 0,4 kalorií, což je desetkrát méně, než v klasickém cukru (ten obsahuje ve stejném množství 4 kalorie). A protože není allulóza absorbována tělem stejným způsobem jako cukr, ani toto malé množství kalorií započítávat nemusíte.

Je allulóza vhodná pro diabetiky?

Allulóza patří mezi sladidla, která neovlivňují hladinu cukru v krvi a ani inzulín. Díky tomu ji mohou bez problému užívat také diabetici. Výhodou je také to, že tento druh sladidla v ústech nemetabolizuje, což znamená, že nevytváří zubní kaz. Bohužel, allulóza je až pětkrát dražší, než běžný cukr. To ale není na škodu, protože pak jsme motivování šetřit s tímto sladidlem. A to je dobře, protože ve větších množstvích může způsobit žaludeční obtíže, jako je plynatost či nevolnost. to ale platí i pro většinu ostatních umělých sladidel.

Zdroje info:

https://www.iamdiabetic.eu/alluloza

https://health.clevelandclinic.org/what-is-allulose/

Foto: Pixabay