Černý čaj: Skrytý poklad plný zdraví pro vaše tělo
Mnozí lidé si namísto kávy dopřávají denně alespoň jeden šálek černého čaje. Ten dokáže nejenom potěšit smysly, ale dodat energii a povzbudit. Černý čaj se zhotovuje oxidací čajových lístků, sušených horkým vzduchem. Za nejkvalitnější je považován sypaný čaj z celých listů. Někteří si jej vychutnávají s mlékem, medem či citronem. Je plný antioxidantů a látek prospěšných pro zdraví.
Čaj plný antioxidantů
Černý čaj vzniká oxidací lístků čajovníku čínského. To mu dává charakteristickou chuť a barvu. Během procesu vznikají specifické látky jako theaflaviny a thearubiny. Tyto sloučeniny neutralizují volné radikály. A právě proto v těle nevzniká tolik zánětů.
Pravidelná konzumace snižuje riziko chronických onemocnění. A to i srdeční a cévní choroby. Nicméně, ve vzácných případech bojuje i proti rakovinám.
Podporuje cévy a srdce
Lidé při pravidelné konzumaci se mohou těšit lepšímu zdraví. Snižuje LDL cholesterol a prospívá zdraví cév. Čaj zlepšuje pružnost cév a podporuje krevní oběh. Snižuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečních problémů.
Nezapomínejme ani podporu myšlení, bdělosti a mentální výkonnost. Na rozdíl od kávy, vás povzbudí pozvolně. A jeho výkyvy energie jsou výrazně nižší.
Imunitní systém a trávení
Jeho antioxidanty účinně podporují funkci imunitního systému. Dokonce se traduje že disponuje antibakteriálními účinky! Ty jsou nezbytné k ochraně před infekcemi. A protože podporuje trávení, doporučuje se při mírných obtížích.
Při přípravě čaje je nutné dbát na kvalitu ne na rychlost! Louhování by mělo trvat 3-5 minut kvůli uvolnění prospěšných látek. Nejlépe by měl být neslazený. Případně si jej můžete osladit medem a kapkou citronu. Ale za žádných okolností to nepřehánějte s cukrem. Zkazili byste si celou snahu o zdravý čaj.
Závěr
Černý čaj je nejen chutný! A navíc i prospěšným doplňkem jídelníčku. Při pravidelném a střídmém pití můžete podpořit srdce. Ale i cévy, mozek i imunitu. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá. Přináší klid v hektickém dni…
Zdroj info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10453510/, https://www.researchgate.net/publication/373964238_Antioxidant_Capacity_of_Black_Tea_Obtained_Using_Tyrosinase_and_Tannase_Treatment
Náhledové foto: Pixabay