Konzumace švestek vás může ochránit před rakovinou

Švestek je několik druhů. Ochutnat tak můžete slívy, špendlíky, mirabelky, renklódy, pravé švestky a pološvestky. Jsou sladké, kyselé nebo mix obojího. Existuje tolik odrůd, přičemž každá má něco speciálního. Švestky jsou chutné, zdravé a šťavnaté. A pokud alespoň trochu chcete, můžete si je sami vypěstovat.

Švestky jsou pro naše zdraví nenahraditelné

Asi už jste slyšeli o více potravinách, že jsou nenahraditelné. U mnohých je to skutečně pravda a u jiných jde o marketing. Čerstvé švestky (i ty dobře sušené) jsou plné antioxidantů! Obsahují i spoustu zdravích živin, které tělo potřebuje ke správnému chodu. Mezi ně patří zejména hořčík, fosfor, draslík a vitamín C.

Její složení slouží jako prevence před záněty či rakovinou

Švestky jsou plné rostlinných živin. Poskytují množství antioxidačních výhod! To platí zvláště pro tmavě fialové, rudé a modré švestky. Ty získávají svou barvu z antokyanů, což je druh flavonoidu. Antioxidanty jsou chemické látky chránící tělo před volnými radikály. Právě tyto látky poškozují buňky a tkáně.

Dokonce spoustě lidí švestková šťáva pomáhá rozhýbávat střeva. Pokud tedy trpíte zácpou, rozhodně se vydejte touto cestou. Na rozdíl od jiných alternativ představuje bezpečnou a zdravou metodu.

Stabilizace cukru v krvi

Švestka obsahuje 7,5 gramu sacharidů. Přírodní cukry, včetně fruktózy, glukózy a sacharózy, tvoří 6 z nich. Švestky nicméně nevyvolávají prudké změny hladiny cukru v krvi. Zlepšují citlivost na inzulín a zpomalují trávení obsahem vlákniny. Díky tomu se hladina cukru zvyšuje postupně!

Foto: Pixabay

Kromě toho obsahují látky, které chrání zdraví srdce. Ty samé látky uvolňují cévy, zlepšují průtok krve do mozku a tím zlepšují paměť.

Perfektní svačina plná benefitů

Švestky jsou všestranné plody. Můžete je konzumovat celé, sušené, zavařené či jako šťávu. Švestky jsou rovněž parádním doplňkem jogurtu, cereálií, salátů a chleba. Pravidelná konzumace může celkově ovlivnit vaše zdraví. Jen pozor! Existuje i alergie na švestky. V případě, že pocítíte brnění v ústech nebo krku, nebo se vám vyrojí vyrážka, nejezte je.

Místo toho utíkejte za lékařem ať vám podá kortikoidy. Pokud trpíte alergií na švestky, stejný problém vás čeká s jablky, banány, melouny či hruškami.

Zdroje info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34963086/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33641052/

Náhledové foto: Pixabay