Znáte kardamom? Naučíme vás ho používat i ve vaší kuchyni

Kardamom

Kardamom je koření, které se běžně používá zejména v Indii. Patří k nejdražším kořením na světě (spolu s vanilkou a šafránem). Jako koření se používají semena, která jsou ukryta v luscích. Kardamom můžeme zakoupit ve formě celých lusků nebo jen semena či dokonce namleté. Pokud chcete získat maximum chuti a vůně, vyplatí se koupit celé lusky a teprve doma je zpracovat. Už celá léta se kardamom používá také jako lék, a to zejména na bolesti břicha, nevolnost a zvracení.

Kardamom má zdravotní účinky

O léčivých účincích kardamomu se příliš nemluví, i když toto koření toho má opravdu hodně co nabídnout. Vykazuje například protizánětlivé a antioxidační účinky. Zvyšuje difúzní kapacitu aktivních složek, což si můžeme představit jako zvýšení účinků aplikovaných na kůži. Extrakt ze semen vykazuje protirakovinné účinky, i když pravdou je, že tuto vlastnost bude třeba ještě podpořit vědeckými výzkumy. Za zmínku stojí také antibakteriální vlastnosti – kardamom vykazuje antimikrobiální aktivitu proti mikroorganismům, které se nachází v dutině ústní. Napomáhá proti špatnému dechu.

Kardamom

Foto: Pixabay

Kardamom v kuchyni

Kardamom je koření, takže jej používáme v malém množství. Na jeho použití můžete narazit zejména v indické kuchyni. Chuť kardamomu je ostrá, citronově nasládlá. Proto se hodí k pokrmům z masa a ryb, ale také do dezertů. Zde je možné použít kardamom obdobným způsobem jako třeba zázvor: do dortů, sušenek nebo dokonce do zmrzliny! Přidejte koření do kávy a čaje, abyste si užili jeho zdravotních účinků a vychutnali si jedinečnou chuť.

Ledová káva s kardamomem

Pro své přátele můžete připravit jedinečný nápoj. Budete potřebovat 75 g mleté kávy, 1 litr studené vody a 3 g mletého kardamomu. Kávu a kardamom smíchejte a nasypte do punčochových kalhot (čistých). Vložte do velkého džbánu tak, aby konec punčoch přečuhoval přes okraj. Zalijte studenou vodou a nechte v lednici na 8 až 12 hodin. Následně směs z punčoch vymačkejte (je možné punčochy vynechat a slít přes jemné plátýnko). Je hotové! Do nápoje přidejte kostky ledu a mléko.

Kardamom recepty

Pokud si chcete okořenit zmrzlinu, můžete do ní jednoduše použít kardamom namísto vanilky. Poté, co rozděláte kardamomový lusk, nechte semínka vyluhovat mléko. Poté je sceďte a použijte stejně jako vanilku. Nebo semínka roztlučte spolu se lžičkou cukru v hmoždíři, a získáte tak kardamomový cukr. Ten můžete použít při pečení nebo k oslazení nápojů. Mletá semínka můžete použít jako ozdobu na šlehačku u dezertů či kávy. Do jakékoli rajčatové omáčky můžete přidat svitek skořice a kardamomová semínka. Lusk kardamomu můžete žvýkat místo žvýkačky, abyste si osvěžili dech.

Zdroje info:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467221/

https://dietetycy.org.pl/kardamon-wlasciwosci-zdrowotne-zastosowanie/

Foto: Pixabay