Živočišný, nebo rostlinný? Suplementace vitaminu D je důležitá. Ne každá forma ale našemu zdraví prospívá

Vitamín D 3

Podporuje kosti, svaly, zuby, imunitu, a dokonce i dobrou náladu. Vitamin D je pro správné fungování organismu naprosto zásadní. Přesto se ho zejména v zimním období tělu často nedostává a jeho deficitem můžete trpět nejen na jaře, ale i po celý rok. Jaký suplement vybrat, abyste přirozený zdroj „déčka“ nahradili co nejvěrohodněji? 

Bolí vás celé tělo, jste pořád unavení, máte náladu pod psa, špatně se vám dýchá a při česání pozorujete, jak na hřebenu zůstávají chomáče vlasů? Nepříjemné symptomy nemusejí být nutně příznakem vážné nemoci. Právě tak se může projevit nedostatek vitaminu D. Potýkáme se s ním obzvlášť v zimních měsících, kdy jsme méně vystavení slunečnímu záření, které přeměňuje meziprodukt 7-dehydrocholesterol na aktivní účinnou formu vitaminu D.

Slunce versus živočišný tuk

Vitamin D je pro správné fungování organismu i pohybového aparátu a kosterní soustavy naprosto zásadní. To potvrzuje i Renata Novotná ze společnosti Trime, která se zabývá odborným poradenstvím v oblasti zdraví. „V našem těle je vitamin D součástí velkého množství biochemických procesů. Ovlivňuje stavbu kostí, svalů, zubů a podílí se i na naší imunitě. V letním období si ho naše tělo dokáže vytvořit dostatečné množství díky slunečnímu záření, v zimě však můžeme pociťovat jeho deficit více než jindy,“ uvádí. 

Z toho důvodu se vyplácí „déčko“ doplňovat prostřednictvím vitaminových suplementů. Lidé ale často netuší, že produkty s obsahem vitaminu D jsou v drtivé většině vyráběny z živočišného lanolinu, žlutého sekretu, který vylučují ovce mazovými žlázami. „Lanolin v zásadě funguje jako hydroizolační vrstva chránící ovce před nepříznivými vlivy prostředí, například před prochladnutím či promočením v případě deště,“ vysvětluje Novotná a dodává, že látka pro výrobu vitaminu D je extrahována z ovčí vlny. 

Riziko jménem lanolin

Do výroby se ale někdy dostávají i nežádoucí složky jako pesticidy, které už mohou být přítomné v samotné vlně. Achillovou patou živočišného lanolinu je také skutečnost, že v kontaktu se vzduchem může oxidovat. Tomu mnoho výrobců zabraňuje přídavkem antioxidantu BHT (butylhydroxytoluenu). I když je jeho množství ve výrobcích považováno za bezpečné, stopové množství této látky se ukládá v naší tukové tkáni. A protože je látka potvrzeným zvířecím karcinogenem, existuje řada pochybností, zda nemůže negativně ovlivnit i zdraví člověka. Lanolin je v neposlední řadě také významný alergen.

Problémem je rovněž etické hledisko. Chovatelé ovcí totiž v některých případech získávají vlnu drastickou metodou zvanou mulesing. Při té je ovci odříznuto velké množství kůže v oblasti konečníku a ocasu, aby došlo k odstranění vrásčité kůže a vlny, do které by se zachytávaly výkaly. Mulesing je však obvykle prováděn bez umrtvení a pro zvířata je velmi bolestivý a stresující.

Bezpečná rostlinná alternativa

Z těchto důvodů doporučuje Novotná zvolit spíše takové potravinové doplňky, které vznikají v souladu s přírodou a morálními hodnotami: „V Trime usilujeme o to, aby naše produkty dosahovaly maximálního nutričního potenciálu, ale záleží nám také na tom, aby byly zároveň šetrné k přírodě. Udržitelnost, etický přístup, dopady na životní prostředí a respekt k přírodě i zvířatům jsou pro nás stěžejní. Proto pro nás výrobky s výtažkem z lanolinu nepředstavují vhodnou volbu. Namísto něj jsem si vybrali mořské řasy.“ Dodává, že aby byl vitamin D v lidském těle opravdu účinný, musí se jednat o formu cholekalciferolu, vitaminu D3, která se v našem těle vstřebává až třikrát lépe, než je tomu u doplňků obsahujících vitamin D2 neboli ergokalciferol, získávaný například z výtažků z hub.

„V Trime používáme vitamin D3 ve formě cholekalciferolu, který pochází z čistě rostlinného zdroje. Získává se z geneticky nemodifikované řasy Algae, která je pěstována v přísně kontrolovaných podmínkách bez použití pesticidů nebo syntetických konzervantů. Surovina tak není vystavena kontaminacím, jako je tomu ve volné přírodě. Zároveň je biologicky využitelná stejně jako vitamin D3 z živočišných zdrojů,“ dodává Novotná. 

Zdroje info: Autor, trime.cz, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

Náhledové foto: Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.